MUTAF: “HÜKÜMETİMİZDEN, SOMUT ANLAMINDA DESTEK BEKLİYORUZ”
Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) yöneticileri tarafından yapılan basın açıklamasında, 19 Kasım’da düzenlenen ‘İndirim Günleri’ etkinliğinin bu yıl yapılmama nedeni açıklandı.
Bu yıl yaşanan ekonomik kriz nedeniyle esnafın ‘indirim günleri’ etkinliğine sıcak bakmadığını belirten yöneticiler, her gün gelen zamlar nedeniyle esnaf sattığı malın yerine yenisini koyamadığını vurguladı.
Keşan TSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen ve saat 12.00’de başlayan basın toplantısına; Yönetim Kurulu Başkan yardımcıları Ahmet Kadir Mutaf ve Murat Yaşar Arıkan ile Yönetim Kurulu üyeleri Cüneyt Yüksekdağ ve Uğurcan Urgan katıldı.
MUTAF: “PİYASADA OLUŞAN FİYAT BELİRSİZLİĞİNDEN DOLAYI ESNAFTAN OLUMLU BİR DÖNÜŞ ALAMADIK”
İlk olarak konuşan Mutaf, uzun yıllardan beri 19 Kasım Keşan’ın düşman işgalinden kurtuluşu etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘indirim günleri’nin bu yıl esnaflardan olumsuz dönüş aldıkları için yapamadıklarını vurgulayarak, “Ticaret dünyasında, Keşan’ımızda ve bölgemizde yaklaşık 10 yıldır devam eden Keşan’ın Kurtuluş caddesi alışveriş günü etkinliği adı altında düzenlemiş olduğumuz bir etkinliğimiz vardı. Keşan ve bölge ekonomisine olumlu anlamda iz bıraktığını söyleyebileceğimiz bir etkinlik. Bu konuyla ilgili Keşan Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Esnaf Odası Başkanı Hasan Kocaman başkanımızın başına bir açıklaması olmuş. Kendisi son derece doğru söylüyor. Bu tip etkinlikler birlikte olmadan olmaz ve herkesin bir arada olup destek verdiği etkinliklerdir. Bunu Keşan Kaymakamımız, Keşan Belediyemiz, Keşan TSO, esnaf odalarımız ve esnafımızla birlikte yaptığımız bir etkinlik. 10 yıldır çok güzel başarılar aldığımız ve civar ilçelerden, bölgemizden, batı Trakya’dan olumlu dönüşler aldığımız bir etkinlik. Biz bu etkinliğin her zaman artarak ve geliştirerek devam etmesi bizim en büyük temennimiz. Bu yıl maalesef gidip görüştüğümüz hiçbir esnaftan piyasada oluşan bu fiyat belirsizliğinden dolayı olumlu bir dönüş alamadık. Çünkü insanlar bunu indirim günü adı altında yapılmasına kendilerinin hazır olmadığını bizlere ifade ettiler. Çünkü insanlar bu ekonomik tabloda sattıkları ürünü aynı fiyatta yerine koymakta zorluk yaşıyorlar. Bu hepimizin gözlemlediği ve karşılaştığı bir tablo. Fiyatların hemen hemen her gün değiştiği, zamların havada uçtuğu bir tablo yaşıyoruz. Özellikle ağır geçen ve hala etkisi devam eden pandemi sürecinden sonra ekonominin bu derece dalgalanmanın içinde olması piyasada güven istikrarını ortadan kaldırdı. Türk lirasının bu kadar çok hızlı değer kaybetmesi ekonomiyi kötü duruma sürüklüyor. Bu durum esnaflarımızı derinden etkiliyor. Bu etkinliğimizi esnaflarımızın gayreti, çabası, isteği ve gayretiyle bu günlere kadar getirebildik. Ama esnaflarımızın şuan tek gayeleri işlerini devam ettirip, tutuna bilmek ve evlerine ekmek götürebilmek. Onları zorlayarak ve ısrar ederek yapabileceğimiz bir etkinlik değil maalesef. Firmalar bireysel olarak hazırlık içindeler. Bazı ürünlerini seri sonu adı altında indirimli olarak satışa sunacaklarını görüyoruz. Bu sene firmaların kendilerinin bireysel etkinlikleri olarak olacak.” dedi.
“EKONOMİNİN BU TABLOSU BİZİ OLDUKÇA ÜZÜYOR”
Türk lirasının döviz karşısında değer kaybetmesi nedeniyle ticaretin olumsuz etkilediğini dile getiren Kadir Mutaf, “Ekonominin bu tablosu bizi oldukça üzüyor ve endişeyle bu durumu takip ediyoruz. Bugün faizin düşürülmesi konuşuluyor. İş dünyası olarak hepimiz uygun faizlerle çalışmak isteriz. Çok uygun faizlerde kredi kullanıp işimize yatırıp yapıp geliştirmek isteriz. Bugünkü tabloda görüyoruz ki Türk Lirası’nın bu kadar hızlı değer kaybetmesi ticareti olumsuz anlamda etkiliyor.” diye konuştu.
MURAT ARIKAN: “ESNAF SATTIĞI MALI YEİNE KOYAMIYOR”
Murat Yaşar Arıkan da esnafın bu yıl sattığı malı yerine koyamadığından dolayı indirim günlerine sıcak bakmadığını ifade ederek, şunları aktardı: “Bölgemiz ve ülkemiz adına nice coşkulu zaferler diliyorum. Yaklaşık 10 yıldır Keşan ve bölge esnafıyla beraber organize ettiğimiz indirip günleri oluyordu. Esnafla bir arada kenetlenerek ve ortak hareket ederek, Keşan Belediyesi’nin de desteğini arkamıza alarak güzel organizasyonlar yaptık. Fakat bulunduğumuz süreçte esnafımızla bir kamuoyu yoklaması yaptık. Başta ülkemizde olmak üzere dünyada oluşan global bir kriz var. İndirim sürecinden daha önemli. Esnaf şuanda kendini korumak istiyor. TL’nin değer kaybıyla beraber çok kaygan bir süreçteyiz. Böyle olan bir durumda sattığı malı yerine koyamadığından dolayı esnaf buna pek sıcak bakmadı. Daha önce yapılan organizasyonlar gibi verimli bir organizasyon olacağı kanaati çıkmadığından dolayı busene böyle bir etkinlik yapılamadı.
“BİR TÜRLÜ YÜRÜRLÜĞE GİRMEYEN PERAKENDE YASASI VE ZİNCİR MARKETLER SORUNU VAR”
Hükümetimizden KOBİ’leri ve küçük esnafı destekleyecek paketler açıklamasını bekliyoruz. Hep konuşulan ama bir türlü yürürlüğe girmeyen perakende yasası ve zincir marketler sorunu var. Esnafımız tezgâhtaki ürünü satmak istemiyor çünkü yerine koyamıyor. Zincir marketlerinin alım gücüyle, fiyat rekabeti ile nasıl yarışsın? Haksız rekabet oluşan bir durum var ortada. Bugün her mahallede minimum 4 – 5 tane zincir market var. Hükümetlerin esnafın yanında olması lazım. KDV, SGK indirimi, SGK teşfiği, personel desteklerine acil olarak ihtiyacımız var.”
CÜNEYT YÜKSEKDAĞ: “ESNAFIN BUGÜN ELİNDEN ÇIKARMAK İSTEDİĞİ MALLAR BİLE ALTIN DEĞERİNDE”
Keşan TSO Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Yüksekdağ ise sezon değişikliği nedeniyle esnafın elinden çıkarmak istediği malların bile şuanda altın değerinde olduğuna dikkat çekerek “Fiyatların saatlik değiştiği durumda insanlara bunları indirimli satalım diyemiyorsun. Fiyatlarda saatlik değişme olduğu için kimse giremiyor. Çünkü bugün 11 liraya sattığı ürünü yarın 12 – 14 liraya almak zorunda kalacak. Ülkeler arası konteynır fiyatlarının artması bütün maliyetleri etkiliyor. Türkiye’den yurt dışına dolu gidiyorlar ama boş geliyorlar. Önceden 10 dolara gidilirken şimdi ise 20 dolara gidiyor. Krizler bile olsa içeride Keşan’ı ve bölgeyi tanıtacak bir şeyler yapalım. İndirim günleri esnafa para kazandırıp, satış yapıp elindeki malları çıkarsın anlamında düşünüyorum. Ama bugün elinden çıkarmak istediği mallar bile altın değerinde.”
URGAN: “PİYASADA PARADAN ZİYADE MAL KRİZİ VAR”
Toplantıda son olarak söz alan Keşan TSO Yönetim Kurulu Üyesi Uğurcan Urgan, ekonomide ciddi bir kriz oluştuğunun altını çizerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sadece ekonomik krizden ziyade aynı zamanda ham madde, mal tedariki anlamında da dünya üzerinde bir sıkıntı var. Değil 2 ay sonrasına 10 gün sonrasına bile fiyat veremiyoruz. Hangi malın nasıl değişeceğini bilmiyoruz. Esnafımız elindeki malı satmak istemiyor, çünkü sattığında hem para olarak yerine koyamıyor hem de malı bulamıyor. Piyasada paradan ziyade mal krizi var. “
Yeniden söz alan Kadir Mutaf, asgari ücrete dikkat çekerek “Önümüzdeki hafta başlayacak asgari ücret belirleme komisyonu çalışmaları var. Bunu da ilgiyle takip ediyoruz. Yanımızda ve işletmelerimizde çalışan kardeşlerimizin ve arkadaşlarımızın en büyük ücreti alsınlar isteriz. Daha iyi yaşam şartları olup gelişsin fakat bugün bunu sadece iş dünyasına bunu yükleyerek bu işin içinden çıkamayız. Hükümetimizden esnafımıza somut anlamında destekler bekliyoruz. Esnafımız gerçekten mağdur ve zor durumda.” diye konuştu.