Reklam
Reklam

PAÇAMAN: “DANİŞMENT SAHİLİ’NDEKİ TESİSİ, TURİZM UYGULAMA TESİSİ YAPMA PROJESİNİ HAYATA GEÇİRMEK İSTİYORUZ”

PAÇAMAN: “DANİŞMENT SAHİLİ’NDEKİ TESİSİ, TURİZM UYGULAMA TESİSİ YAPMA PROJESİNİ HAYATA GEÇİRMEK İSTİYORUZ”
  • 10.01.2021
Reklam

Edirne Saros Turizm Merkezi Turizm Altyapı Hizmet Birliği (ESTAB) Başkanı Süleyman Paçaman, İl Genel Meclisi’nin 8 Ocak 2021 tarihli oturumuna katılarak, birliğin Saros Körfezi’ndeki faaliyetlerini, hayata geçirilmesi planlanan proje ve hizmetler ile ilgili sunum yaptı.

Paçaman, İl Genel Meclisinin oturumunda yaptığı konuşmada, “Göreve geldiğimiz günden bu yana çalışmalarımız hız kazanarak devam etmektedir. Yerel yöneticiler, yerel turizm temsilcileri ve bürokratlar ile ihtiyaç, sorun ve çözüm önerilerini saptamaya çalıştık. Türkiye ve Dünya’daki turizm bölgelerinde yapılan örnekleri inceledik. 2013 yılında hazırlanan Trakya Bölgesi Turizm Master Planı’na da sadık kalarak Saros’un turizm röntgenini çektik. ESTAB olarak; Saros turizminin geliştirilmesi, sorunların çözümü noktalarında çok önemli hizmet ve projeleri hayata geçirdik. Saros Turizminin tanıtımı da önemli ancak önem verdiğimiz konuların başında “Turizm tanıtım-reklam” yer almıyor. Tanıtım-Reklam’dan önce yapılması gerekenlerle ilgili bir takım çalışmaların devlet kurumlarımız tarafından hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Süleyman Paçaman, yapılması gereken çalışmaları maddeler halinde şöyle sıraladı:

  • Altyapı ihtiyaçlarının belirlenmesi-planlanması,
  • Sorunların belirlenip çözüm programlarının hazırlanması,
  • Turizmin geliştirilmesi için proje ve hizmetlerin planlanması,
  • Kurumlara, kuruluşlara ve vatandaşa düşen görevlerin iş bölümünün yapılması,

Bunların yapılabilmesi için ‘Kıyı Alanı Yönetim Sistemi” kurulmasını da önemsediklerini belirten Paçaman, şunları ifade etti: “Saros kıyılarının MUÇEV’e kiralanmasından sonra Erikli Sahili’nde ikamet eden ve Erikli’ye gelen günübirlikçi misafirlerin sitemlerini size üzüntüyle iletmek isterim. 2020 yaz sezonu boyunca Erikli plajında MUÇEV’e verilen alanlarda kiracı işletmeler faaliyetine başladı. Bu alanlar dışında küçük birkaç alan ise MUÇEV’e verilmeyerek ‘halk plajı’ olarak kaldı. Ama ne yazık ki kalan bölgelerde de durum çok farklı değildi. İşgaliye ücretini ödediğini söyleyen bazı işletmeciler bu noktaları özel plaj olarak kullanmak suretiyle işgal etti. ‘İşgal’ diyorum çünkü kıyı kanununda bu kullanımın başka bir resmi karşılığı yok. 2021 yılından itibaren Erikli Sahili ve planladığımız farklı noktalarda, MUÇEV’in kiraladığı bölümler dışında kalan alanların ‘Ücretsiz Halk Plajı’ olarak düzenlenmesi suretiyle kontrolün kamu kurumları tarafından sağlanması için hazırlıklarımızı yaptık.”

Süleyman Paçaman, hazırladıkları ‘Halk Plajı’ çalışmasındaki hizmetlerin içeriğine ait başlıkları da şöyle sıraladı:

  • Halk plajı modeliyle ticari amaç gözetmeden kontrol sağlanması,
  • Kumsal temizlik ve bakım hizmetleri ESTAB tarafından yapılmaya devam edilmesi,
  • Emniyet şamandıra uygulaması ile güvenli yüzme alanları yaratılması,
  • duş,emzirme kabini alanları yaratılması,
  • Halka açık su sporları etkinlikleri devamının sağlanması,
  • Mavi bayraklı plajlar oluşturulması,
  • Kumsal alanlara çöp kutusu ve geri dönüşüm kutuları konulması,
  • Bisiklet park alanları kurulması,
  • Turizm rehber panosu konulması.

En kısa sürede ilgili kurumlara “Halk Plajı” çalışmasını sunacaklarını kaydeden Paçaman, şunları söyledi: “Keşan’a bağlı Danişment köyünde kaderine terk edilen Danişment Eğitim ve Uygulama Tesisini ile ilgili görüşümüzü de ifade etmek isterim. 1986 yılında İl Özel İdaresi ve İçişleri Bakanlığı personeli için yapımına başlanan ve 1994 yılında tamamlanarak açılan Eğitim ve Dinlenme Tesisinin kaderine terk edildiğini de hatırlatmak isterim. Tesisin yeniden faaliyete geçirilmesi gerekmektedir. Bildiğim kadarıyla %60’ı Maliye Hazinesi, %40’ı İçişleri Bakanlığına ait tesisin, 2007 yılında İl Özel İdaresine 10 yıllığına kiralanmış; 2017 yılında kira sözleşmesinin sona ermesinin ardından atıl hale gelmiştir. Danişment Sahili’ndeki tesisin tahsis-düzenleme işlemlerinin ardından, turizm uygulama tesisi yapma projesini hayata geçirmek istiyoruz. Avrupa Birliği turizm teşvik hibelerinden yararlanarak, turizm okullarının yazın öğrencilere staj yaptıracağı, genç öğrencilerin yazın eğitim ve dinlenme kampı olarak yararlanacağı, içerisinde matematik kampı, doğa ve tarım eğitim merkezi, su sporları eğitim merkezi, zanaat atölyesi,arkeoloji atölyesi gibi gençlerimizin fiziki ve mental gelişimlerine katkı sağlayacak bir tesis oluşturma projemiz var. Bu tesise gerçekten içimiz acıyor. Bölge insanı da üzülüyor. Biz bu tesisin, eğitim ve uygulama tesisi adı altında tekrar hayata geçirilmesini istiyoruz. Biz bunu yapabilecek güçte miyiz? Evet, biz bunu yapabilecek güçteyiz. Çünkü biz bir birliğiz, kamu kurumuyuz. Bütün birlik üyeleriyle beraber bir konsorsiyum oluşturarak bu tesisi ayağa kaldırabiliriz. Devlet büyüklerimizden bu tesis ile ilgili gerekli tahsis düzenleme işlemlerinin yapılmasını istiyoruz. Projenin detayları da bizde var. Bu tesisin en yakın zamanda bölgemize kazandırılması gerekiyor. İl Genel Meclis Başkanı ve tüm meclis üyelerimize bize bu fırsatı verdikleri için teşekkür ederim. Bölgemiz için yapacağımız çalışmalarda bizlere vereceğiniz katkı, destek ten dolayı şimdiden teşekkür ediyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Saygılarımla.”

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ