“PANDEMİDEN SONRAYA ERTELENSİN”
Keşan Madeni Eşya ve Demirciler Odası Başkanı Hüseyin Erkan, bugün yaptığı basın açıklamasında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ‘atık yağların geri dönüşüme kazandırılması’yla ilgili hayata geçecek olan sistemin, esnafı zor durumda bırakacağını söyledi.
Söz konusu uygulama ile yağ değişimi yapan sanayici esnafına yeni yükümlülükler getirildiğini belirten Erkan, Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği kapsamında, işyerlerinden atık yağların toplanmasıyla ilgili olarak düzenlenen yönetmeliğin pandemi sonrasına ertelenmesini istedi.
Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği kapsamında motor yağı değişimi işlemi gerçekleştiren işyerleri ve motor yağı değişim noktalarının 1 Ocak 2021 tarihine kadar “Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi” alması gerektiği bildirildi.
Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Erkan, atık yağların geri dönüşüme kazandırılması için hayata geçirilmek istenen uygulamanın pandemi döneminde esnafı sıkıntıya sokacağını vurguladı.
Yağ değişimi yapan işyerlerinin artık sisteme işleyerek yağ değişimi yapabileceğini ve işyerlerinde birikecek olan atık yağlar için depolama alanı şartı getirildiğini kaydeden Erkan, kanunun ertelenmesini istedi.
ERKAN: “UYGULAMA ESNAFIMIZ IÇIN SIKITI VERIYOR”
Hüseyin Erkan açıklamasında şunları dile getirdi: “Bize, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından kirli yağların dönüşümüyle ilgili bir yazı geldi. Biz de konuyla ilgili görüşme yapmak üzere Edirne Çevre İl Müdürlüğünden randevu istedik. Bu iş nasıl olacak? Nasıl uygulanacak öğrenmek istedik. Birlik Başkanımız Kemal Cingöz ile İl Müdürlüğünde yaptığımız görüşmede Müdür Bey bize durumu anlattı. Hayata geçirilmek istenen bu uygulama esnafımız için sıkıtı veriyor. Bir sürü prosedürü var. Sadece sanayi esnafı için değil. Minibüsçülere, muhasebecilere diğer esnaf gruplarını da olumsuz etkileyecek. Pandeminin yaşandığı bu dönemde esnaflarımız zaten iş yapamıyor. Bizim isteğimiz bu yasanın salgın döneminde ertelenmesi. Uygulama geri dönüşüm için güzel olabilir ama salgın döneminde uygulanabileceğini zannetmiyorum. Esnafın bu kadar üstüne gitmenin bir anlamı yok. BAĞ-KUR borçlarını ödeyemiyorlar, kiralarını ödeyemiyorlar. Bu işleri yapmaları için Edirne’ye gitmeleri gerekiyor. Bir kere gidip gelmek 200 TL’yi bulur. Dükkanını bir gün kapamak zorunda kalacak. Buradan milletvekillerimize sesleniyorum salgının arttığı bu dönemde söz konusu yasa acil olarak ertelensin.”