ROMAN ÖĞRENCİLER UZAKTAN EĞİTİMDEN MAHRUM
Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan ŞALLI
Dünyamızı saran Corona Virüsü (COVİD-19) salgını, ekonomik, sosyal yaşantımızı derinden etkilemeye devam etmektir. Ekonomik ve sosyal yaşantımızda derin sorunları artırmaya devam etmesinin yanında, okul eğitimini de derinden etkilemeyi sürdürüyor. Yaşadığımız pandemi sürecinde okulların düzenli bir eğitim yapma olanağı olmayacağı anlaşılmaktadır. Pandemi sürecinde eğitimden kopmamak, eğitim birliğini sağlamak amaçlı yeni öğrenme metotları olan uzaktan eğitim uygulamalarına ihtiyaç duyulmuştur. Soruna tek çare uzaktan eğitime devam edilmesi görünmektedir. Pandemi süreci daha çok dezavantajlı kesim olan Roman öğrencilerin eğitime erişimini etkilemeye devam edecek gibi görünüyor.
ZAMANININ BÜYÜK BİR ÇOĞUNLUĞUNU SOKAKTA GEÇİREN ÇOCUK RİST YARATABİLİR
Özellikle dezavantajlı gurupların çocukları okulların kapatılma zorunluluğundan dolayı zamanının büyük bir kısmını sokaklarda geçirmektedir. Ekonomik yoksunluk içinde bulunan aileleri bekleyen diğer bir tehlike ise; zamanının büyük bir kısmını sokaklarda geçiren çocukların istenmeyen sosyal sonuçlar doğurma olasılığını göz ardı etmemek gerekir.
ANNE VE BABALAR SORUMLULUĞUNUN FARKINA VARMASI GEREKİR
Roman aileler çocuklarına pandemi sürecinde daha da ilgi göstermek zorundadır. Çocuklarını kendi hallerine bırakmamalıdır. Yaşanan zorlu süreçte şartlar daha da zorlaşsa da çocuklarına daha da özen göstermek ve takip etmeleri gerekir.
Uzaktan eğitim uygulamalarına maalesef Roman öğrenciler, ailelerinin ekonomik imkânsızlıkları nedeniyle bilgisayar, tablet ve internet imkanları olmadığından uzaktan eğitim uygulamalarına çok büyük bir çoğunluğu katılamamaktadır. Roman öğrencilerin eğitim süreçlerine dahil edilmesinde daha önceden bilinen sıkıntıların yanında pandemi sürecinde daha da zorlaşacağı bellidir. Roman vatandaşlarımızın sosyal eşitsizliğinin yanında durum bir kez daha Romanlar ve diğer dezavantajlı gurupların eğitim eşitsizliğini daha net olarak çıkarmıştır. Roman çocuklarının eğitim süreçlerine dahil edilmesinin zorluğu, pandemi sürecinde Roman çocuklarını daha da eğitimsiz olmalarına yol açacaktır. Roman çocuklarına ve diğer dezavantajlı guruplara yönelik ücretsiz internet hizmeti bilgisayar ve tablet verilmesine ihtiyaç vardır.
EDİRNE İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ, ROMAN ÇOCUKLARIN EĞİTİM BİRLİĞİNİ KORUYAMADI
Roman çocuklarının büyük bir kısmının devam ettiği Gazi İlkokulunun kapatılması yeni bir okul yapılmayacağı açıklamaları, bu okula giden öğrencilerini ve velilerini üzmüştür. Roman çocukların eğitim birliğinin yok edildiği Gazi İlkokulunun kapatılmaması için başta Edirne VELİDER olmak üzere Edirne Kent Konseyi, Meydan Mahallesi, Umurbey Mahallesi, Medrese Alibey Mahalle Muhtarlıkları, Eğitim-İş Sendikası, Eğitim-Sen Sendikası ve diğer sivil toplum örgütlerinin kapatılmaması yönündeki istekleri kabul görmemiş ve kapatılması kararı Edirne’de hiçte hayırla anılmayacaktır. Kapatılan Gazi İlkokulu, aileleri ve öğrencilerimizi çok zor durumda bırakmıştır. Roman Zekiye kardeşim “Bu okulun kapatılmasına kim ön ayak olmuşsa iyi gün yüzü gülmesin!” diyor. Çingenenin bedduası tutar mı bilmem ama çingenelere göre; Gazi İlkokulundaki Roman çocukların eğitim birliğini İl Milli Eğitim Müdürlüğü koruyamadı.