“SAĞLIKLI BİR ÇEVREDE YAŞAMA HAKKIMIZA SAYGI GÖSTERİLMESİNİ İSTİYORUZ”
Belkoop karşısındaki eski taş ocağının yeniden faaliyete geçirilmesine yönelik tepkiler sürüyor.
Önceki yıllarda çalıştırılan ve yerleşim yeri içerisinde olduğu gerekçesiyle ruhsatı iptal edilen taş ocağının yeniden faaliyete geçmesine, Edirne İl Genel Meclisi’nin CHP’li üyeleri de tepki gösterdi.
Edirne İl Genel Meclisi’nin CHP’li üyeleri, mahalle sakinleri tarafından mahkemeye taşınan taş ocağındaki faaliyetin durdurulması için bildiri yayınladı.
“YÜZLERCE APARTMAN VE MÜSTAKİL KONUT RİSK ALTINDA BULUNMAKTADIR”
Söz konusu yerden taşın gerek çıkarılması gerekse taşınmasının bölge halkı için riskler oluşturduğu dile getirilen bildiride, “Çoluk çocuğumuzla sessiz, temiz, güvenli ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımıza saygı gösterilmesini istiyoruz.
Çalıştığı yıllarda, çevresindeki konutların çatılarına taş düşmesine, camlarının kırılmasına, sürekli sarsıntı, gürültü ve diğer çevre sorunlarına yol açan taş ocağı, bugün bölgede kat kat artmış olan konut sayısı nedeniyle daha da büyük tehlike arz etmektedir. Belkoop, Atakent 1, Atakent 2, TOKI, Sarıkız Konakları gibi toplu konutlar ile yüzlerce apartman ve müstakil konut risk altında bulunmaktadır. Belkoop mevkii Keşan’ın en işlek caddeleri ve nüfus yoğunluğunun olduğu bir bölgedir.
Bir devlet kuruluşu olan BOTAŞ, Saros Körfezi’nde yapmakta olduğu FSRU Limanı’nın inşaatında kullanmak üzere iki kez kaçak olarak kullandığı taş ocağını, resmi olarak aktif hale getirilmeye çalışılmaktadır. Oysa biz, çoluk çocuğumuzla sessiz, temiz, güvenli ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımıza saygı gösterilmesini istiyoruz.” denildi.
“İZİN VE RUHSAT 5 YILLIĞINA ALINIYOR”
Bildirinin devamın projeyle ilgili şu bilgiler verildi: “Proje tanıtım dosyasına göre izin ve ruhsat 5 yıllığına alınıyor. Her yıl 27.000 ton olmak üzere 5 yılda toplam 135.000 ton taş çıkarılacak. Dosyada, projenin kentsel yerleşim alanı içerisinde olduğu ve Belkoop evlerine 160 metre mesafede olduğu açık açık yazmakta.
Taş taşıyacak araçların güzergahı ise Belkoop bölgesinden başlayarak. Atatürk Bulvarı üzerinden devam eden, Ali Kale ve Kardeşleri Okulu önünden geçen yol. Taş ocağı çalıştırıldığı takdirde her gün onlarca ağır tonajlı kamyonun geçeceği bu yol, aynı zamanda sürücü adaylarının da eğitim ve sınav yoludur.
“HALKININ SAĞLIĞINI DA TEHDİT EDİYOR”
Uluslararası Çevre Araştırmaları ve Halk Sağlığı Dergisi’nde yer alan araştırmaya göre taş ocakları yakınında yaşayanların yüzde 98’i evlerinde toza maruz kaldıklarını, yüzde 85’i arazinin tahrip olduğunu, yüzde 97’si bitki yapraklarının tozla kaplı olduğunu, 92’si mahsul yetiştiremediğini belirtiyor. Yerleşim yerlerine yakın taş ocakları aynı zamanda bölge halkının sağlığını da tehdit ediyor. Taş ocağından çıkan toza maruz kalan kişiler arasında yüzde 22 oranında yüksek göz ve burun alerjisi , yüzde 17’sinde göğüste sıkışma, yüzde 9’unda kronik öksürük sorunları görüldüğü bilim adamlarının çalışma raporlarında yer almaktadır. Maden ve Taş Ocakları Açılma Ruhsatları İl Genel Meclisince Değil, Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nce verilmektedir.”
Metnin altında imzaları bulunan Cumhuriyet Halk Partisi il Genel Meclisi grubu ve Keşan CHP İl Genel Meclis üyeleri olarak Keşan’da faliyete geçirilen taş ocağına karşı olduğumuzu ve bu ocaktaki çalışmanın derhal durdurulması gerektiğini kamuoyuna saygılarımızla duyuruyoruz.”