ŞAPÇI, “GÜÇLÜ BİR ULUSAL EKONOMİ İÇİN FIKRI MÜLKİYETİN ROLÜ ZİRVESİ”NE KATILDI
Milletlerarası Ticaret Odası (ICC), Türkiye Milli Komitesi ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ankara Üniversitesi işbirliğinde ve TOBB-ETÜ’nün de desteğiyle düzenlenen “Güçlü Bir Ulusal Ekonomi İçin Fikri Mülkiyetin Rolü Zirvesi” 7 Ekim 2019 Pazartesi günü, İstanbul Hilton Bomonti Otel ve Konferans Merkezinde gerçekleşti.
İki oturumdan oluşan zirveye, TOBB Başkanı ve ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, ICC Genel Sekreteri John Denton, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın yanı sıra, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, ulusal ve uluslararası uzmanlar da katıldı.
Ekonomik Dönüşüm Kapsamında Yeni Teknolojiler, İnovasyon ve Fikri Mülkiyet Hakları ana başlığında, moderatörlüğünü Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve FİSAUM Direktörü Prof. Dr. Arzu Oğuz’un yaptığı zirvenin 1. oturumunda; Queen Mary Fikri Mülkiyet Araştırma Enstitüsü Direktörü ve Londra Queen Mary Üniversitesi, Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Duncan Matthews “İlaç Sektöründe Rekabet Politikası ve Fikri Mülkiyet İçin Yeni Zorluklar”, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Ayşe Odman Boztosun “İnovasyonu Yönlendirmek ve Pazarları Genişletmek İçin Fikri Mülkiyetten Yararlanmak”, Doç. Dr. Cenker Göker “Türk Vergi Sisteminde Patent Box Sistemi”, Ford Otosan Fikri Mülkiyet Hakları ve İnovasyon Lideri Ümit Yerli ve Southampton Üniversitesi Fikri Mülkiyet Hukuku Profesörü Dr. Eleonora Rosati “Avrupa perspektifinden Youtube gibi platformların sorumlulukları” konularında konuşma yaptı.
Kültür ve Yaratıcı Endüstrilerinin Telif Hakkı ve Dönüşümü ana başlığında Moderatörlüğünü TOBB-ETÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çiğdem Kırca’nın yaptığı zirvenin 2. oturumunda ise Teksas A&M Üniversitesi, Hukuk Profesörü Prof. Dr. Irene Calboli “Tekstil ve Moda Endüstrisinde Fikri Mülkiyetin Korunması ve İnovasyon”, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Hasan Kazdağlı, Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP) Genel Koordinatör ve Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Forta, Dış İlişkiler ve AB İlişkileri Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı Daire Başkanı Dr. Hasan Kadir Yılmaztekin “Türk Telif Hakkı Yasası Yapay Zekâ Yaratıcılık Sorunlarına Hazır mı?”, Lacoste Hukuk Müşaviri Stephanie Perrın “Pazar Yerlerindeki mal sahiplerinin rolleri ve sorumlulukları” hakkında katılımcılara bilgi verdi.
ŞAPÇI, TOPLANTIYI DEĞERLENDİRDİ…
Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, fikri mülkiyet haklarına değer verilmesinin önemini belirterek, toplantıyı şöyle değerlendirdi: “Fikri mülkiyet aslında sadece bir kavram olmayıp, o ekonomi için bir değer. Eğer ki fikri mülkiyet haklarını koruyamazsak, değerler yıkımı gerçekleşir. Fikirlerin korunamaması durumunda bunun adı fikir hırsızlığı olur. Ekonominin kalbi inovasyondur. İnovasyon da fikri mülkiyet haklarına saygı duyan bir ekonomi de mümkün olur.”
Şapçı, fikirlerin pratiğe dönmesinin önemini belirterek, şunları kaydetti: “Bu sayede toplumsal refaha ulaşacak özellikle 21. yüzyıla bilgi yüzyılı da diyebiliriz. Bilginin, mutlak bölgesel ekonomilerimizde payının artırmak için yeni yollar bulmalıyız. Odamız olarak bilgiye dayalı dijital ekonomi alanlarında üyelerimizin ticari faaliyetlerini arttırmak, kolay ulaşılabilirliğini sağlamak amacıyla dijital dönüşüm projelerimiz hakkında gerekli çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.”