ŞAPÇI: “VATANDAŞLARIMIZI YEREL ESNAFTAN ALIŞVERİŞ YAPMAYA DAVET EDİYORUZ”
Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, pandemi önlemleri kapsamında çalışma saatleri sınırlandırılan ya da dükkanı kapatılan esnafların zor durumda olduğunu belirtti.
İsmail Şapçı, “20 Kasım’da yürürlüğe giren yeni koronavirüs önlemleriyle esnafların çalışma saatleri bir kez daha sınırlandırıldı. Pandemi sürecinde uzun süre kapalı kalan ve kredilerle ayakta durmaya çalışan küçük ve orta ölçekli yerel işletmelerimiz aldıkları kredilerini, iş yeri kiralarını ödeyemeyecek duruma geldi. COVİD-19 salgınının sağlıktan sonra en fazla etkilediği alan şüphesiz ki ekonomi oldu ve hâlâ etkileri artarak devam etmektedir. Bu süreçte bölgemizin esnafına, işletmelerine, işverenine ve ekonomisine sahip çıkmak için lütfen alışveriş tercihlerimizi yerel esnaftan yapmaya özen gösterelim. Esnaflarımız bu dönemde işlerinin devamını sağlarsa pandemi sonrası bu çabalarımız ile daha güçlü bir Keşan, daha güçlü bir İpsala ve daha güçlü bir Enez ile güçlü bir bölge ekonomisine sahip oluruz.” dedi.
“ESNAFIN BİR TARAFTA BORCU, BİR TARAFTA MALI DURUYOR”
Pandemi sürecinin başından beri esnafa yönelik desteklerinin devam ettiğini belirten Şapçı, “Son günlerde sokağa çıkma uygulamasının yeniden başlamasıyla birlikte esnaflarımız çok zor durumda kaldı. Aldıkları ürünler ellerinde kaldı. Esnafın bir tarafta borcu bir tarafta malı rafta duruyor. Büyük sıkıntı yaşıyor. 2’nci dalganın gelmesiyle birlikte ticarette durma noktasına geldi. Bu zor günlerde bizlerden destek bekleyen ve bizlere hasret kalan yerel esnaflarımızın yüzlerini güldürmek adına her türlü ihtiyaçlarımızın tedarikinin yerel esnaflarımızdan yaparak onların yanında olduğumuzu göstermeliyiz. Yerel esnafın bu konuda desteklenmesi ve ayakta kalması için Keşan halkının daha fazla özen göstererek, yerel esnaftan alışveriş yapması gerekmektedir.” diye konuştu.
“YEREL ESNAFIMIZIN YAŞATILMASI GEREKMEKTEDİR”
İsmail Şapçı, yerel esnafın desteklenmesi gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi: “Zincir marketlerin ve mağazaların karşısında zor durumda kalan yerel esnafımızın yaşatılması gerekmektedir. Böylece yerel esnaftan yapılan alışverişten elde edilen kazanç ilçemiz ekonomisi içinde kalmış olacaktır. Yerel esnaftan yapılan satın alımlarla, yereldeki büyümeye katkı sağlamış olacağız. Bu kapsamda vatandaşlarımızı yerel esnaftan alışveriş yapmaya özen göstermelerine davet ediyoruz.”
Esnafların her zaman yanında olduklarını dile getiren İsmail Şapçı, bu süreçte yapılan faaliyetleri de şöyle anlattı: “Keşan TSO olarak pandemi sürecinde esnafımıza 120.000 üzerinde maske ve üyelerimize dezenfektan, kolonya, ilgili broşürlerin yer aldığı hijyen kiti dağıtımı desteklerinde bulunduk. Aynı zamanda üyelerimize finansal desteklerimiz kapsamında Nefes Kredisi bünyesinde 13.5 milyon TL düşük faizli kredi desteği sağlayarak, bölgesel ekonominin canlanmasına katkı sağladık. İlave finansal kaynakların yanı sıra yerel yönetimler ile gerekli görüşmeleri sağlayarak kapalı iş yerlerine kira ödemelerinde erteleme ve indirimler sağladık. Salgında 2’nci dalganın gelmesi ve yeni tedbirler kapsamında da yeniden iş yerleri kapalı Esnafımıza kira desteği sağlaması için gerekli kurumlar ve kuruluşlar ile görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Kapalı olan iş yerlerine ilave olarak sektör göz etmeksizin direk olarak kısa çalışma ödeneğine dahil edilmesi için ilgili Bakanlıklar ile temasa geçerek, taleplerimizi bildirdik. En son çıkarılan kanun ile yasalaşan Vergi ve SGK borçlarının yapılandırılması konusunda tüm üyelerimizi bilgilendirerek, il ve ilçedeki kurumlarımızın Müdürleri ile gerekli çalışmalar yapılarak işlemlerin hızlandırılmasını sağladık. Tüm faaliyetlerimizle birlikte son olarak esnafımıza destek olmak için yeniden faizsiz veya düşük faizli kredilerin verilmesi ve mevcut kredileri ertelenmesi için önemli adımlar attık.”
Keşan TSO olarak COVİD-19 salgını ve alınan tedbirler kapsamında olumsuz etkilenen, ekonomik sorunlar yaşayan esnafımıza salgının olmazsa olmazları maske, dezenfektan ve hijyen kiti dağıtımı, finansal kaynaklar, kira desteği, personel maliyetlerine çözüm, Vergi ve SGK borçları yapılandırılmasına hızlı işlem kolaylığı, yeniden finansal kaynak sağlanması ve mevcut kredilerin ödemelerinin ertelenmesi konularında çalışmalarımızı her daim yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Odamız olarak ilgili Bakanlıklarımızla ve Türkiye Odalar Borsalar Birliğimiz ile iletişime geçerek, gerekli kurum ve kuruluşlarımıza yazılı taleplerimizi ilettik. Devletimizden de bu konular ile ilgili destekler bekliyoruz. Bizler de ortak yapılacak her çalışmanın içinde olarak esnafımızın mağduriyetini gidermek istiyoruz. Zorluk yaşayan yerel esnaflarımızın daha fazla mağdur olmamasını umuyoruz. Bugün bir arada olmak bizim için çok değerli. Vatandaşlarımızın daha fazla özen göstererek yerel esnaftan alışveriş yapmaya önem vermelerini istiyoruz.”