SAROS-UMA DOKUNMA
Saros’ta ne bir karış toprağım ne de yazlığım bulunmamaktadır. Yazı başlığına geçmeden önce, Saros ile ilgili anılarımı tazelemek istiyorum. Yıl 1960. Keşan Ortaokulundan sınıf arkadaşım, (emekli öğretmen, rahmetli) Naci Kula’yı ziyaret için Mecidiye köyüne gidiyorum. Pazar günü, rahmetli Recep amcanın beygirleriyle (atlarla) Uzunkum denilen yere, denize gidiyoruz. Etrafta, in yok, cin yok.
Uzun paçalı beyaz donlarımızla denize giriyoruz. Yanlış hatırlamıyorsam yıl 1967. Erikli’de, Keşan Belediye Moteli’nin açılışı var.
Ağabeyim Hasan motosiklet, ben bisiklet ile: Şabanmera-Barağı-Suluca, Beyköy yolunu kullanarak açılışa gidiyoruz. Açılış sonrası denize girmeyi de ihmal etmiyoruz. Aynı yıllarda, Akhoca-Şabanmera ve Yayla’da çalışan üç öğretmen, Yayla Sahili’nden 5 dönümlük bir tarla satın alıyor. Köylüler: “Burada, kavgaz tikeni bile yetişmez” deyip, arkadaşlarla dalga geçiyorlar. O zaman denizde yazlık fikri, henüz çok kişide yok.
Yıl 1980. Orhaniye Köyü İlkokulunda çalışıyorum. Bir çadır ediniyorum ve üç yıl, bir hafta, on gün gibi sürelerle Yayla Sahili’nde kalıyorum. 1983 yılı, Ağustos ayının son günleri ve günlerden Pazar. Akşamüzeri, yağmurla beraber öyle bir fırtına kopuyor ki, denizde kayıklar batıyor, karada ağaçlar kökünden sökülüyor. Çadırım devrilmesin diye belki de 10 dakika kadar çadırın üst demirlerine asılı duruyorum. O gece denizde son gecemiz oluyor.
Yayla Sahili’nde tek-tük yapılaşma başlamış ama hâlâ kooperatifleşme yok. Yıl, 2018, yani üç yıl önce. Kendi kendini temizleme özelliği olan Saros Körfezi’nin, bir daha temizlenmemek üzere kirletilmesi için ilk adımlar atılıyor. Sazlıdere ve Gökçetepe köyleri arasına DOĞALGAZ LİMANI yapılması için çalışmalar başlıyor. Bu arada, ilgili BOTAŞ firması ile Çevre Gönüllüleri arasında mücadele de başlıyor.
Konu, yargıya taşınıyor. 45.000 imzalı itiraz dilekçelerine rağmen, 1. ÇED olumlu raporu çıkartılıyor. Edirne Bölge idare Mahkemesi, 10 kişilik bir BİLİRKİŞİ HEYETİ oluşturuyor. 10 da 10, “BURAYA LİMAN YAPILAMAZ” raporu veriliyor. Bölge İdare Mahkemesi bu rapor doğrultusunda, oybirliğiyle projeye iptal kararı veriyor. Bu defa ikinci ÇED RAPORU düzenleniyor. Mahkeme kararı yok sayılıyor ve bölgede firma tarafından bazı çalışmalar devam ediyor. 4 Ağustos 2021 günü Edirne’de yeni bir duruşma yapılacak.
Doğalgaz Limanı Projesi, 10 Temmuz Cumartesi günü Keşan Kent Konseyi ve Saros Gönüllüleri öncülüğünde, birçok Sivil Toplum Kuruluşu’nun desteğiyle, yürüyüş ve mitingle protesto edildi. Trakya’nın her yöresinden insan vardı. Miting sonrasında bazı yerel ve ulusal sanatçılar tarafından konser verildi. Saros sevdalısı Haluk Levent de oradaydı.
Yürüyüş sırasında Aşağı Zaferiye’de bir vatandaş, “Siz de ağaç kesip Saros’a ev yapmadınız mı” diye tepki gösteriyordu. O vatandaşa “sen, ormandan ağaç kesip de ev yaparken kimi gördün” diye sorsak, acaba ne yanıt verirdi.
4 Ağustos’ta mahkeme nasıl bir karar verecek? “Ankara’da hakimler var” sözü, “Edirne’de hakimler var” sözüne evrilecek mi; bekleyip, göreceğiz.
Ülkemde, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), hatta ve hatta “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AHİM) kararlarının tanınmıyor olduğu bir dönemde, Edirne Mahkemesi’nin firma aleyhine vereceği bir kararın uygulanıp-uygulanmayacağını gerçekten merak ediyorum.
Çıkmayan candan ve Allah’tan ümit kesilmez, diyorum. Saygılarımla.