“SİGARA VE ALKOL KANSER HASTALIĞINI TETİKLEYEN ANA SEBEPLERDENDİR”
Bir Nefes Sağlık Derneği Başkanı Op. Dr. Ragıp Taş, ‘4 Şubat Dünya Kanser Günü’ nedeniyle yaptığı açıklamada, kanserle ilgili bilgilendirmede bulundu.
‘Her şeyin başı sağlıktır.’ ifadesiyle açıklamasına başlayan Taş, şunları kaydetti:
“Akıl, ruh ve beden salığı bir bütündür. Canımız sıkıldığında, bir yerimiz ağrıdığında, midemiz bulandığında, tuvaletimizi rahat yapamadığımızda huzurumuz kaçar. Huzurun birinci anahtarı da yine sağlıktır. Birinci önceliğimiz sağlıklı hayatın yollarından gitmektir. ‘Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur’ Doğumdan ölüme kadar sağlıklı hayat önceliğimiz. Bu günkü konumuz kanser. Kanser genel bir isim. Hücrelerimizin karakter ve huy değiştirmesi ile olur. Ben kanser hücrelerine anarşist hücre diyorum. Bu anormal, anarşist hücreler hızla bölünür, büyür ve başka organlara da yayılır. Vücut azalarımızı, organlarımızı tuttuğu yere göre isimler alır. En çok bildiğimiz erkeklerde akciğer kanseri, kadınlarda meme kanseridir. Ama bütün organlarımızı tutabilir ve ona göre isimler alır. En az kalbimizde görülür.”
‘NEDEN KANSER OLURUZ?’
Kanserin birçok sebebi olduğunu vurgulayan Ragıp Taş, “Birçok sebep sayılabilir; genetik nedenler, aileden gelir. Çevre faktörleri, Aşırı sigara-alkol tüketimi, güneş ışığı, kanserojen maddeler, radyasyon, obezite, stres, hareket azlığı, hormonal ilaçlar, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar, hava kirliliği. Bunlardan bir kaçından kısaca bahsedeceğim. Hayat tarzı, hareketsizlik, obezite, stres ve yetersiz uyku kötü. Kendimize ve bedenimize değer vermek iyi. Düzenli egzersiz yapmak, neşeli olmak, dengeli beslenmek, az yemek, güzel uyumak bazı kanser türlerinin önlenmesinde faydalı olurken stresten uzak durmak da kansere karşı vücudu güçlü kılar. Sigara ve alkol. Sigara ve alkol kanser hastalığını tetikleyen ana sebeplerdendir. Birçok kanser türüyle bağlantılıdır. Beraber kullanıldıklarında risk ve tehlike artar.” dedi.
‘SİGARANIN KANSERE ETKİSİ’
Op. Dr. Ragıp Taş, şöyle devam etti: “Sigara dumanında 70’ten fazla kanserojen kimyasal madde bulunur. Bu maddeler arasında arsenik, benzen, formaldehit ve polonyum-210 gibi akciğere zarar veren maddeler yer alır. Pasif içicilik: Sigara içilen ortamda bulunup havayı kirleten sigara dumanını solumak pasif içicilik olarak değerlendirilir. Kanser riski sigara içenler kadar olmasa da artar. Özellikle çocuklar ve bebekler, sigara dumanına maruz kaldıklarında daha çok etkilenirler ve alerji dahil solunum yolu hatalıkları artar. Alkol: Alkol, vücutta Asetaldehit’e dönüşür. Bu madde DNA’yı bozarak hücrelerde kontrolsüz büyümeye neden olabilir. Hücre kontrolden çıktığında (anarşist hücre) kanser başlamış demektir. Alkol, meme kanserinin tetikleyicisi olabilen östrojen gibi hormonların seviyesini artırarak kansere yakalanma ihtimalini artırır. Alkol, bağışıklık sistemini zayıflatır. Bağışıklık sisteminin zayıflaması, vücudun kanser hücreleriyle mücadele gücünü kırar. Vücudun savaşacak gücü azaldığında kanser hücreleri dokularda rahat hareket eder ve daha kolay yayılır. Alkol tüketimi, ağız, boğaz, yemek borusu, karaciğer, kolon, rektum ve meme kanserleriyle ilişkilendirilmiştir. Alkol miktarı arttıkça risk de artar. Sigara ve alkol birlikte zararı adeta ikiye katlar. Sağlık dolu, neşeli ve huzurlu günler dilerim.”