“SİNEĞE KARŞI EN BÜYÜK MÜCADELE LARVA MÜCADELESİDİR”
Keşan Belediye Başkan Yardımcısı ve Veteriner İşleri Müdürü veteriner hekimi Mahmut Yıldırır, Keşan Belediyesinin merkezde ve mücavir alanlarda yürüttüğü vektörle mücadele konusunda bilgilendirmede bulundu.
Saat 14.00 sıralarında başlayan basın açıklamasında veteriner hekimi Hasan Nural da yer aldı.
Sokak aralarında dolaşan araç üstü YLV ile vektör mücadelesinin buz dağının sadece görünen kısmı olduğunu beliren Yıldırır, larva ilaçlamasının vektör mücadelesinde %95’lik paya sahip olduğunu bildirdi.
Sağlık Bakanlığından alınan iki mesul müdür onayıyla Keşan’da vektör mücadelesini yürüttüklerine işaret eden veteriner hekimi Mahmut Yıldırır, “Sağlık Müdürlüğünden alınan 12 adet biyosidal ürün uygulayıcısı sertifikalı personel ile görev yapıyoruz. Vektör mücadelesi denince akla karasinek, sivrisinek, fare gibi kemirgenler gelir. İki aracımızla ilaçlama faaliyetini yürütüyor, mobil izleme programları ve bir araçla da vektör mücadelesi yapılan tüm noktaların kontrolleri yapılmakta. Kullanılan tüm ürünler Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı, izinli ve ruhsatlı ürünler. Ayrıca Keşan Belediyesinin bu alanda çalışma yapmak için gerekli olan çalışma izin belgesi bulunmaktadır. Günlük olarak çalışmalarımızı internet ortamında Sağlık Bakanlığının ÇEVSİS sistemi üzerinden bildirmekteyiz.” dedi.
Vektör mücadelesinde, üreme alanlarına, sineğin üremesini engelleyen biosidal ürün olan larvasitler kullandıklarını aktaran Mahmut Yıldırır, “Periyotlarımızda personelimiz bir önceki çalıştığı alanları genişleterek, araştırarak 20 günde 1 larvasit kullanmakta. Keşan Belediyesi olarak ilçemizi daire içine almış şekilde kabul ederek 5 kilometre çevresinde vektör mücadelesi yapıyoruz. Vektöre mücadelesinde en önemli yapı larva mücadelesidir. 1 sivrisinek 200 adet yumurta yapabiliyor. Uygun ortamlarda bu yumurtalardan çıkan yavrular da çok kısa süre içinde yeniden üreme yapabiliyor. Parklar ve oturma alanlarına 10 günlük periyotlarda rezidüel biosidal ürünler kullanmaktayız. Paşayiğit ve İzzetiye mahallelerimizde hayvan ahırları ve gübrelik alanla için 10 günde 1 larva ve uçkun rezidüel mücadele yapılmakta. Hayvan ahırları ve gübreler ile ilgili yapılan çalışmalarda Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü ve Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak koordineli şekilde çalışıyoruz. Hayvan sahiplerine gübrelerin günlük olarak uzaklaştırılması, ahırların temizlenmesiyle ilgili bilgilendirme ve takibi anlamında ciddi çalışma yürütüyoruz.” şeklinde konuştu.
Vektör mücadelesinin %95’inin larva mücadelesi olduğunun altını çizen ve larva mücadelesinin sivrisineğin üremesini önleyen bir yöntem olduğunu kaydeden Yıldırır, şunları söyledi: “Larvasit ürünler hedefe yönelik ürünlerdir. Sadece sivrisinek larvasında etkilidir. Sulak ortamlarda balıklara, kurbağalara ve titrek sineklere herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Larva mücadelesi yapılırken bir sivrisineğin 200 yumurta bıraktığını ve 20 gün sonra bu yumurtadan çıkanların da tekrar yumurta bıraktığı düşünülürse larva mücadelesinin ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılır. Keşan Belediyesi olarak larva mücadelesine çok önem vermekteyiz. Keşan’ı 5 km’lik bir daire içine alarak tüm sulak alanlarda larva mücadelesi yapıyoruz. Bu yaklaşık 600 hektarlık bir alanı kapsıyor.”
Keşan Belediyesi olarak karasinek mücadelesinde de tüm hayvan ahırlarını, Paşayiğit ve İzzetiye mahallesi ile Keşan merkezde bulunan 30 adet ahır, çöp bidonları ve çöp kamyonlarında larva ve kalıcı rezidüel mücadele yaptıklarını belirten Mahmut Yıldırır, fare ve kemirgenler için rodentisit uygulama yaptıklarını ve yılda ortalama 300 kilogram fare yemi kullandıklarını aktardı.
Keşan Belediyesinin son dönemde aldığı çöp konteyner yıkama aracının da vektör mücadelesinde çok önemli bir payı olduğunu ayrıca koku ve bakteri ve mikrop üremesinin de önüne geçildiğini dile getiren Yıldırır, Cevizlik Deresi, Erikli’deki Tuz Gölü’ne bağlanan dere, Danişment Deresi, Yayla Deresi, Karanlıkdere ve Sarıkız’daki derelerde DSİ ile ortaklaşa şekilde etkin bir biçimde dere ıslahı gerçekleştirdiklerini kaydetti ve şunları söyledi: “Dere ıslah çalışmalarının amacı suyun akışkanlığının sağlanması, dere taşkınları ve selleri engellemek. Ayrıca buralarda durgun suya akış vererek sivrisinek ve karasinekler için üreme ortamını ortadan kaldırmaktır. Vektör mücadelesinde Keşan Belediyesi tüm görev sorumluluklarını tamamıyla yerine getirmektedir. Araç üstü uçkun mücadelesi bu mücadelenin %5’ini kapsamaktadır. Havaya atılan insektisit ürünler alerjik astım, KOAH hastaları ve astım hastaları için uygun değildir. Araç 20 km hızla bir kez geçer ve bu görev akşam saatleri rüzgarsız havalarda sineğin uçma saati olan 20.00-22.00 saatleri arasında yapılır. Sabahta 06.00-08.00 saatleri arasında bu araç görevdedir. Haftada 2 kez 06.00-08.00 ile 20.00-22.00 saatleri arasında Keşan ve mücavir alanlarında görevini sürdürmektedir. Aracı göremeyen vatandaşlarımız vektör mücadelesinin yapılmadığını zannetmekte. Oysa araç üstü mücadele vektör mücadelesinde buz dağının görünen kısmıdır. Görünmeyen ve çok önemli olan çalışma larva mücadelesidir ve Keşan Belediyesi olarak larva mücadelesi için ekiplerimizle etkin şekilde çalışıyoruz. Harman zamanında bölgemizde büyük bir sinek akımı dönemine giriliyor. Bunun için ULV çalışmamızı haftada 3’e çıkarıyoruz bu yılda böyle yapacağız. Keşan merkezde; 24 Ocak, 12 Şubat, 3 Mart, 24 Nisan, 5 Mayıs, 22 Mayıs, 5 Haziran, 18 Haziran ve 30 Haziran’da her bir periyodu yaklaşık 10’ar gün süren larva mücadele çalışması yaptık. Araç üstü ULV ile 2 aracımızla mücadele yaptık. Erikli, Mecidiye’de 28 Ocak, 11 Şubat, 10 Mart, 27 Nisan, 7 Mayıs, 20 Mayıs, 10 Haziran ve 23 Haziran’da 8 periyot halinde çalışma yaptık. Araç üstü ULV cihazıyla da 15’e yakın mücadele çalışması yapıldı. Yayla ve Danişment’te 28 Ocak, 11 Şubat, 6 Mart, 27 Mart, 27 Nisan, 11 Mayıs, 8 Haziran, 17 Haziran ve 23 Haziran’da 9 periyot halinde larva mücadelesi yaptık. Araç üstü ULV cihazıyla da 6 kez mücadele çalışması yapıldı.”
Keşan Belediyesi vektör mücadelesini yaparken halkın sağlığını her zaman en ön planda tuttuklarını, vektör mücadelesinin öneminin de halkın sağlığının önemi olduğunu aktaran Mahmut Yıldırır, “Halkın sağlığı, hayvan sağlığı ve biyolojik dengenin bozulmaması açısından da çok önemli. Arılar ve diğer canlılara zarar verilmemesi de gerekiyor. Mücadelede dengeyi bozarsak vektör mücadelesinin de hiçbir anlamı olmaz. Biz yaptığımız uygulamalarda 38 kilogram karasinek, 336 litre larvasit, 360 litre uçkun, 180 kilogram rodentisit ve 300 gram hamam böceği ilacı kullandık. Halkımızdan istediğimiz özel mülkiyetlerde sulak alanları varsa, herhangi bir su patlağı veya kanalizasyon patlağı varsa 153 Beyaz Masa’ya bilgi versinler. Yere dökülen meyveler de sinek ürettiği için sık sık temizlenmeli. Çöp konteynerlerinin ağzı ve çöp poşetlerimizin ağzı kapalı olmalı.” şeklinde konuştu.
Sazlıdere ve Gökçetepe ile Mecidiye’de de görev sahası dışında olmasına rağmen vatandaşların sağlığını korumak için 20 günde 1 vektör mücadelesi kapsamında çalışma yürüttüklerinin altını çizen Yıldırır, Corona Virüsü döneminde dahi itinalı şekilde çalışma yürütürken larva mücadelesinden hiç taviz vermediklerini anlattı.
Veteriner hekimi Hasan Nural da bahçelerdeki küçük su birikintilerinin ve biriktirilen sivrisinekler için üreme alanı olduğu bilinciyle hareket etmesinin önemini vurguladı.
Mahmut Yıldırır, vatandaşlara sağlıklı ve huzurlu bir yaz ve tatil dönemi geçirmeleri dileğini de iletti.
Konuyla ilgili yapılan açıklamaları alttaki linkimizden izleyebilirsiniz.
Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Yıldırır, Veteriner İşleri Müdürlüğü'nün ilaçlama çalışmalarıyla ilgili açıklaması…
Selim Şen paylaştı: 6 Temmuz 2020 Pazartesi