Reklam
Reklam

SİZ DE BİR ADIM ATIN, SİGARA BAĞIMLILIĞINDAN KURTULUN

SİZ DE BİR ADIM ATIN, SİGARA BAĞIMLILIĞINDAN KURTULUN
  • 29.05.2019
Reklam

Bir Nefes Sağlık Derneği Başkanı Özel Keşan Hastanesinde görevli Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Ragıp Taş, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Taş’ın açıklaması şöyle: “31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü. Tütün ve tütün mamullerinin kullanımı bildiğimiz gibi bir ‘Halk Sağlığı’ sorunudur. Çünkü tütün (sigara) bir zehirdir! Dünyada tütün kullanımının önlenmesi, koruyucu sağlık hizmeti açısından bir hekim sorumluluğudur. Bu nedenle, Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak bizimde üyesi bulunduğumuz Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 1987 yılından beri her yıl 31 Mayıs’ı Dünya Tütünsüz Günü olarak kutlamaktadır. Böyle bir günün tespit edilmesinden maksat; tütün kullanımının insan sağlığına ve çevreye verdiği zararlara dikkat çekerek toplumdaki bilinç seviyesinin yükselmesine ve bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesine katkıda bulunmaktır. Çünkü; DSÖ’ye göre, tütün ürünlerinin reklam, promosyon ve sponsorluğuna yönelik yasaklar, dünya genelinde tütün tüketimini ortalama ancak %7 düşürebiliyor. Bu sene incelenecek ana tema ‘Tütün ve Akciğer Sağlığı’dır.

Yapılan incelemelere göre; 1,8 milyon kişinin akciğer kanser tanısı aldığı ve her yıl 1,6 milyonun da hastalığa bağlı hayatını kaybettiği belirlenmiştir. Türkiye’de ölen erkeklerin %31’i tütün kaynaklı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Türkiye’de her yıl 83 bin 100 kişi sigara kaynaklı nedenlerle yaşamını yitirirken, 252 bin çocuk ve 14,5 milyon yetişkin tütün ürünü kullanıyor.

Bilinçli Gençlik, Sağlıklı Gelecektir!

Dünya Sağlık Örgütünün verilerine; göre dünya genelinde 1,1 milyar insan tütün kullanıyor. Yine her yıl yaklaşık 7 milyon insan tütün kullanımına bağlı gelişen hastalıklardan ölüyor. Ölümlerin 900 bin kadarı ise pasif içici olanlar. Pasif İçicilik; sigara içenlerle aynı ortamı paylaşarak havaya karışan sigara dumanının solunmasıdır. İkinci el sigara dumanı; lösemi, lenfoma, santral sinir sitemi tümörleri ve karaciğer kanserine sebep olmaktadır.

Yapılan araştırmalara göre; pasif maruziyet de akciğer kanseri riskini arttırdığı ortaya çıkmıştır. Sigara içilen ortamlar görüldüğü gibi sağlık için ciddi bir tehdit. Pasif içicilik ölümlerin %13’den sorumlu.

Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre; 15 yaş erkeklerde 2000 yılında sigara içme oranı %43 iken 2015’te %34’e, kadınlarda ise 2000’de %11’den 2015’te %6’ya düştü. Maalesef bunlar gelişmiş ülkelerin verileri. Görüldüğü gibi ne kadar tedbir alırsak alalım bilinçli bir tutum ortaya koyamadığımızda tütün kullanımı yeteri kadar azalmıyor.

Ülkemizde tütünle mücadele alanında üç temel strateji benimsenmiştir.

1) Çocuklar ve gençler başta olmak üzere tüm bireylerde tütün kullanmaya başlamanın önlenmesi.

2) Tütün ürünü kullananlara bırakmaları için destek sağlanması.

3) Öncelikle çocuklar ve gençler olmak üzere tüm toplumun tütün dumanına maruziyetinin önlenmesi.

Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Yeşilay Cemiyeti, Halk Eğitim Merkezleri, Gençlik Merkezleri ve Sivil Toplum Örgütleri halkımızın sağlığını korumak için el birliği ile çalışmaktadır. Bütün bu çalışmalar 4207 sayılı kanuna uygun olarak yapılmaktadır.

Madde 1-) Bu Kanunun amacı, kişileri tütün ve tütün malullerinin zararlarından, bunların alışkanlıklarını özendirici reklam, tanıtım ve teşvik kampanyalarından koruyucu tertip ve tedbirler almaktır.

Tütün ve tütün mamullerinin içilmesi yasaklanan yerler: Madde 2 -) Sağlık, eğitim-öğretim ve kültür hizmeti veren yerler ile kapalı spor salonlarında ve toplu taşımacılık yapılan her türlü nakil vasıtaları ve bunların bekleme salonlarında, kamu hizmeti yapan kurum ve kuruluşlardan beş veya beşten fazla kişinin görev yaptığı kapalı mekânlarda tütün ve tütün mamullerinin içilmesi yasaktır. Bu gibi mahallerde tütün ve tütün mamullerinin içilebilmesi için ayrı yerler tahsis edilir. Tahsis edilen yerden, sigara içilmeyen mahallere duman gidişini engelleyecek, havalandırma, tecrit etme gibi tedbirler alınır. Cumhurbaşkanlığı seviyesinde oluşturulan ‘Bağımlılık ile Mücadele Yüksek Kurulu’, il ve ilçelerde kurulan Bağımlılıkla Mücadele Koordinasyon Kurulları diğer bağımlılıklarda olduğu gibi tütün bağımlılığı ile daha etkili mücadeleyi amaçlamaktadır Ayrıca ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı 7 gün 24 saat hizmet vermektedir. Hastanelerde sigara bırakma polikliniği hizmet vermektedir. Zaman zaman Toplum Sağlığı Merkezleri kanalıyla ücretsiz ilaç temini yapılmaktadır. Tütün İhbar Hattı Alo 184 Sabim ve Yeşil Detektör mobil ihbar hattı ile kapalı yerlerde tütün kullanımı kolayca ihbar edilebilir. Denetimlerin düzenli yapılmasına katkıda bulunur. 31 Mayıs Dünya Tütünsüz gününde siz de bir adım atabilir, sigara bağımlılığından kurtulabilirsiniz. Sigarayı bırakmak istiyor, fakat bırakamayacağınızı düşünüyorsanız bu süreçte destek alabileceğiniz birçok kurum olduğunu unutmayın. Bağımlılıkların tümü bir hastalıktır ve tedavisi mümkündür.”

 

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ