Reklam
Reklam

“TAMİRİ MÜMKÜN OLMAYAN BİR ZARARA YOL AÇACAKTIR”

“TAMİRİ MÜMKÜN OLMAYAN BİR ZARARA YOL AÇACAKTIR”
  • 16.07.2020
Reklam

Sazlıdere Sahili’ne yapılmak istenen FSRU Limanı konusunda, Keşan heyeti tarafından BOTAŞ’a yapılan ziyaretle ilgili bir değerlendirme de Keşan Ticaret ve Sanayi Odası yöneticilerinden geldi.

Bugün saat 09.30 sıralarında düzenlenen basın toplantısına; Keşan TSO Meclis Başkanı Orkun Özkaya, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkan yardımcıları Kadir Mutaf ve Murat Arıkan ile Keşan TSO Meclis Katip üyesi Hüseyin Cinoğlu katıldı.

Keşan TSO Yönetimi, FSRU Projesi ile ilgili BOTAŞ ziyaretini değerlendiriyor.

Selim Şen paylaştı: 15 Temmuz 2020 Çarşamba

Konuyla ilgili olarak hazırlanan basın açıklamasını Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı okudu.

“YATIRIMA DEĞİL YER SEÇİMİNE KARŞIYIZ”

Şapçı, şunları ifade etti: “Keşan heyeti olarak BOTAŞ tarafından Saros’da yapılması planlanan Saros FSRU Gemi İskelesi ile ilgili proje kapsamında bilgi almak için Marmara Ereğlisi’nde bulunan BOTAŞ tesislerinde yetkililer tarafından bilgilendirme toplantısına katılım sağladık.

Bu kapsamda kurum olarak toplantı sonucundaki izlenimlerimizi ve proje konusunda odamızın görüşünü kamuoyu ile paylaşma gereği duyduk.

Daha öncede bir çok platformda açıkladığımız ilgili kurumlarla paylaştığımız gibi odamız tarafından, 1 Ekim 2018’de ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezinde Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner’e hazırlatılan <Saros Körfezi’nde yapılması planlaan FSRU ve LNG Gemi İskelesinin olumlu – olumsuz yönleri ile değerlendirilmesi ve  yaratacağı çevresel etkilere karşı çözüm önerileri> başlıklı araştırma raporuna dayanarak görüşümüzü net bir şekilde ifade etmiştik.

Saros heyeti ile yapılan toplantıda da BOTAŞ yetkililerine raporumuzu sunduk.

Tamamen bilimsel olarak araştırmaları yapılan bu raporda projenin olumlu ve olumsuz yanlarının saptanmasını özellikle istedik.

Raporda da belirtildiği üzere odamız olarak yatırıma değil yer seçimine karşıyız. Çevresel etkiden uzak bir bölgede yapılacak olan bu tesis ile daha uygun şartlarda ithal edilebilecek LNG’nin depolanması sağlanacaktır. Aynı zamanda boğazlardan tanker geçişinin azalmasına da olanak sağlayacaktır.

Fakat bu iskelenin mevcut planlanan yerde yapılması Saros Körfezine tamiri mümkün olmayan yaralar bırakacağı aşikardır.

Heyet ile yaptığımız görüşmedeki izlenimlerimizde bu yöndedir.

Saros Körfezi kıyısına bu kadar yakın bir bölgede yapılması planlaan iskeleye gelecek gemilerin denizaltında yaratacağı etki orada. Doğa harikası olarak duran Saros denizaltı yaşamını olumsuz yönde etkileyeceği bilimsel olarak ortadadır. İskeleye gemilerle beraber gelecek farklı istilacı türlerin özel çevre koruma alanındaki canlı türlerinin yaşamına zarar verecektir.

Aynı zamanda gelen gemilerin pervanelerinin büyüklükleri düşünüldüğünde deniz tabanında hareketlilik yaşanacaktır. Bu hareketlilik denizdeki bitki örtüsünü tamamen değişimine yol açacaktır.

Bu da tamiri mümkün olmayan bir zarara yol açacaktır.

Raporumuzda da belirtildiği üzere Saros Körfezi Kuzey Anadolu fayının Marmaradan Egeye geçtiği bölgenin yakınında bulunmaktadır. Olası bir depremde yaşanacak tsunami hareketi bu iskelenin Saros kıyıları için risk oluşturduğunu ortaya koymaktadır.

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi olarak 30.07.2018 tarihinde konuyla ilgili tavsiye kararı aldık.

Kendi kendini temizleyen ve yakın tarihte ülkemizin turizmine yön verecek dünyada sadece birkaç ülkeye nasip olmuş benzersiz Saros körfezimizin kıymeti bilinmelidir. Projenin seçilen yer itibariyle; turizm ile anılan bölgemize vereceği geri dönülemez zararları aşikardır.

Büyük gemilerin, manevra yaparak sahile yanaşacak olması sebebiyle; su altı florası tamamen etkilenecek bu sebepten başta eşsiz kıyılarımız sahillerimiz, su altı dalış turizmi ve balıkçılık sektörleri olmak üzere bitme noktasına gelmesi ile karşı karşıya kalacaktır.

Defalarca kez belirttiğimiz gibi yatırıma değil yer seçimine karşıyız.

Çevresel etkiler göz önüne alındığında seçilen bu yerin yetkililer tarafından tekrar gözden geçirilmesi Saros Körfezi’nin geleceği açısından en büyük beklentimizdir.

Odamız olarak ilgili kurum ve kuruluşlara girişimlerimizi yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla sunarız.”

 

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ