Reklam
Reklam

‘TARIM OLMADAN SANAYİ OLMAZ!’

‘TARIM OLMADAN SANAYİ OLMAZ!’
  • 26.07.2024
Reklam

Keşan Kent Konseyi ve Uzunköprü Kent Konseyi yönetimleri öncülüğünde, gelecek dönem su yönetimi için düzenlenen toplantı, Keşan’da yapıldı. Toplantıda, Meriç Nehri’nden Çerkezköy’deki fabrikalara su götürmek için Yeni Mahalle’de tesis yapılacağı dile getirilerek, debisi düşen Meriç Nehri’nden götürülecek su ile bölge tarımının tehlikeye gireceği belirtildi.

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve saat 11.00 sıralarında saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıya; Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Bilgin Atlı, Edirne İl Genel Meclisi Üyesi Aladdin Öztürk, Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Kemalettin Uslu, Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Özcan Kayalı, Keşan Kent Konseyi Başkanı Dr. Uğur Özdağlı, Uzunköprü Kent Konseyi Başkanı Seçkin İnceoğlu, Uzunköprü Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hacer Doğrugüven, Altınyazı Karasaz sulama Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Alaettin Kaya ile kent konseylerinin yürütme kurulları üyeleri ve az sayıda üretici katıldı.

Toplantıda Seçkin İnceoğlu, Uzunköprü’ye bağlı Yeniköy Mahallesi’nde DSP eliyle yapılacağını söylediği bir tesis ile Meriç Nehri’ndeki suyun bir bölümünün Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesindeki OSB’lere taşınacağının, Yeni Mahalle’de yapılan ve yaklaşık 10 kişinin katıldığı bir toplantıda anlatıldığını vurgulayarak konuyla ilgili bir sunum yaptı.

Yeni Mahalle’de yapılması planlanan tesis için 4 yıl önce girişimlerin yapıldığını, ancak bölge halkına bir süre önce gerçekleştirilen toplantı ile 10 kişiye anlatıldığını vurgulayan İnceoğlu, şunları ifade etti: “Trakya’da kuraklık tehlikesi yaşıyoruz. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin araştırmasına göre 16 yıl sonra bölgenin su ihtiyacı yüzde 15 oranda artacak. Artık yeraltı suları, 400 metreye kadar çekilmiş durumda. Bölgemiz tarım bölgesi. Tüm bu mevcut durumda ve pandemi döneminde de çok net olarak gördüğümüz şekilde tarım yani üretim birinci önceliktir. Ardından enerji ve sanayi gelir. Ancak biz ilk ikiyi geçerek direk üçüncü sıradan başlıyoruz.

Çakmak Barajı faaliyete girdiğinde 2 ilçe, 67 köyde 520 bin dekar arazi suyla buluşacak. Bölge suyla buluşmayı beklerken, bölge üreticilerinden, bölge halkından hiçbir görüş alınmadan Meriç Nehri’nden sanayicilere su taşınacağı öğreniliyor. Aslında bu proje 4 yıl önce başlamış. Dönemin müdürü, 4 yıl önce sanayicilerden proje hakkında bilgi verip görüş almış. Bize ise kısacık bir açıklama yaptılar. Meriç Nehri’nde su ciddi şekilde azalıyor. Valilik, elektrik üretimi yaptığı Meriç Nehri’nden üreticilere su gitmesi için su saldı. Gelecekte Meriç Nehri insanların ne kadar ihtiyacını karşılayacak?”

Daha sonra söz alan Keşan Kent Konseyi Başkanı Dr. Uğur Özdağlı, Çakmak Barajı’nın henüz yüzde 20’si çalışıyorken, Meriç Nehri’nden su taşınmasının nasıl olacağını sorarak, “Bu su bize yetmiyor. Planlanan proje tüm Trakya’yı kapsayan bir proje. Dolayısıyla 10 kişiyi toplayıp bu proje hakkında nasıl bilgi veriliyor? Burada direkt muhataplar, üreticilerdir. Asıl toplantıyı üreticiler ile yapmaları gerekiyordu.” diye konuştu.

Toplantı, görüş alışverişinde bulunulmasının ardından sona erdi.

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ