Reklam
Reklam

TEMİZ KEŞAN DERNEĞİ YÖNETİMİ: “HERKESİ YANIMIZDAN OLMAYA DAVET EDİYORUZ”

TEMİZ KEŞAN DERNEĞİ YÖNETİMİ: “HERKESİ YANIMIZDAN OLMAYA DAVET EDİYORUZ”
  • 17.02.2020
Reklam

Bir süre önce göreve gelen Temiz Keşan Derneği yönetimi, bugün düzenlediği basın toplantısında, Saros sahillerini kiralayan MUÇEV ve Sazlıdere’ye yapılmak istenen FSRU projesi hakkında değerlendirmede bulundu.

Saat 12.30 sıralarında başlayan toplantıya; Temiz Keşan Derneği Başkanı Ekin Öztürk ve Başkan Yardımcısı avukat Özge Kuru Tutal ile Genel Sekreter avukat Deniz Kalfa Günay katıldı.

Toplantıda ilk olarak konuşan ve sahillerin kiralanma olayına değinen Başkan Öztürk, “MUÇEV konusuna değinmek istiyorum. Asıl sahibi halkımız olan sahillerimizin kiralanması ve halka ücretli sunulması konusunda yapılacak itirazlar ve açılacak davalar için öncelikle avukatlarımızın konuyu derinlemesine incelemesi adına ‘Bilgi Edinme Dilekçesi’ vererek sürecin tüm aşamalarını en sağlıklı şekilde öğrenecek ve yine takipçisi olarak her aşamasına müdahil olacağımızı tüm kamuoyuna ve vatandaşlarımıza söylemek isterim.” dedi.

Düzenledikleri toplantıdaki asıl gündem maddesinin Sazlıdere’ye yapılmak istenen FSRU projesi  olduğunu dile getiren Ekin Öztürk, şöyle devam etti: “Halkımızın hâlâ net olarak bilgilendirilemediği konusunda endişeler taşımaktayız. Yaşanan son gelişme olarak bilirkişilerin ÇED raporunda neleri olumsuz olarak gördüğünü kısaca söylemek istiyorum; öncelikle bu bölgelerin 1. dereceden deprem bölgesi olması, mevcut ÇED raporunun yeterli bilimsel verilere dayandırılmamış olması, yer seçiminin hatalı olması, doğal sit alanında ki tescil çalışmalarının henüz tamamlanamamış olması, kıyı alanları yönetim planlarının hazırlanmadan sürecin tamamlanamayacak olması, İmar Kanunu’na aykırı olması, bu bölgenin Anayasal Güvence altında olması, FSRU ve doğal gaz gemilerinin gaz kaçağı olması durumunda alınan güvenlik önlemlerinin yetersiz olması, tam 222 adet kuş türünün neslinin tehlikeye girmesi, çıkacak hafriyatın nereye atılacağı konusunun belirsizliğinin olması, doğal gaz boru hattının geçeceği toprakların değerinin altında kamulaştırılması ve mevcut toprağın verim kaybı, nem kaybı ve canlı bakteri kaybı yaşayarak mahsul verimliliğini düşürerek sebze ve meyvelerin fiyatlarının artacak olması ve son olarak kurulacak tesisler için açılacak alanların, malzemeleri taşıyacak kamyonların geçiş yolları da dahil olmak üzere yapılacak olan ağaç katliamının belirsizliğinin olması…

Şimdi bu gerçekler göz önüne alındığında; doğaya, hayvanlara ve insanlara verilecek zararların hiçe sayılarak bu projenin yapılmak istenmesi tam anlamıyla bir vahşettir. Sonucun değişmesi ve projenin iptali için yüzlerce insan geçtiğimiz günlerde itiraz dilekçeleri ile tepkilerini dile getirdiler. Verilen itiraz dilekçeleri sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının vereceği cevap merakla beklenmektedir. Lakin avukatlarımızın ve yönetimimizin yapmış olduğu incelemeler neticesinde bu tür emsal davalarda göz önünde bulundurulduğunda Bakanlığın dilekçelere vereceği cevabın yasal dava açma süresinin bitişinden sonraya bırakılacağı tarafımızca ön görülmektedir. İtirazların yapıldığı son günün devamında dava açmak için 60 gün olan yasal süremiz hızla geçmektedir.

Yine bu süreç devam ederken 13 Şubat 2020 Perşembe günü açıklanan 2020 Cumhurbaşkanlığı Kalkınma Programı’nda Tedbir 490.2 bendinde ‘Doğal gazda, kaynak ülke ve güzergah çeşitliliğinin arttırılması amacıyla LNG depolama ve gazlaştırma ünitesi yani FSRU gemisi temin edilecek ve FSRU bağlantı sistemleri tamamlanacaktır.’ şeklinde bir madde ile ödenek ayrılarak yer almıştır.

Biz Temiz Keşan Derneği olarak; artık beklemek yerine harekete geçmeyi ve ivedilikle bu süreci yasal zemine oturtmayı sağlamak amacıyla bölge halkımız adına davamızı açıyoruz. Bu süreçte Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Keşan Ticaret Borsası ve Keşan Ziraat Odası başta olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşlarını, örgütleri ve dernekleri bu dava sürecine müdahil olmaya çağırıyoruz. Bu insani ve toplumsal bir görevdir. Bu sorumluluktan kaçarak, bu süreci yok sayarak bir yere varamazsınız.

Temiz Keşan Derneği olarak bizler bu süreci yönetecek ve takip edecek mesleki yeterliliğe sahip yönetim ve üyelerden oluşmaktayız. Bu süre zarfında davaya dahil olmak isteyen lakin bilgi, birikim veya imkanı olmayan odalarımız, derneklerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız olsun herkese kapımız sonuna kadar açıktır. Yönetimimizde de görev alan hukuk birimimiz, ziraat mühendislerimiz, mimarlarımız, inşaat mühendislerimiz ve çevre mühendislerimiz yani kısacası derneğimiz her konu hakkında yardım etmeye ve bilgi vermeye hazır bir şekilde görevlerinin başındadır. Bu dava milli bir davadır. Bugün sessiz kalmak ve bu süreci yok saymak yarın evlatlarımızın yüzüne bakamayarak utanç duymamıza neden olabilir. Herkesi, bölgemiz için vicdanlı olmaya davet ediyoruz.”

ÖZGE KURU TUTAL…

Toplantıda daha sonra Temiz Keşan Derneği Başkan Yardımcısı avukat Özge Kuru Tutal konuştu.

MUÇEV’in sahilleri kiralama konusuyla ilgili itiraz dilekçelerini hazırladıklarının altını çizen Tutal, “İtiraz dilekçelerini hazırlarken şunu fark ettik. MUÇEV’le ilgili bilgi eksikliği olduğunu fark ettik. O nedenle ilk olarak bilgi edinme kanununu uyarınca, sahillerin MUÇEV’e ne şekilde kiralandığını, ihale komisyonun ve ilahe kararında neler olduğunu, şartnamelerin nasıl olduğunu, alt kira sözleşmelerinin yapılıp yapılmadığını, yapıldıysa  da şartları ne olduğunu öğrenmek adına idareye başvurumuzu yapalım istedik. Oradan gelecek cevaba göre dilekçemizi revize edip vermek istiyorum. Bilgi edinmek için sadece dilekçemizi verip peşini bırakmayacağız ve bunun takipçisi olacağız. Bu konuda cevap verilmezse, bununla ilgili gerekli yaptırımların uygulanması için de gerekeni yapacağız.” diye konuştu.

Sözlerin devamında FSRU Limanı’na değinen Avukat Özge Kuru Tutal, “Bu konuda yasal süreç devam ederken, Cumhurbaşkanlığının yatırım planında dahil olan ödenek planında buraya ödenek ayrıldığını gördük. Buranın imar ve nazım planlarını Turizm Bakanlığı yapar ve bunları Belediyeye duyurulması ilan edilmesi için verir. Bunların ilan edilmesinden sonra 60 gün içerisinde bunun davasının açılması gerekir. Ya da bu konuda itirazınızı yaparsınız, o itirazdan sonra da idareden cevap beklersiniz. Bu cevap olumlu gelebilir, olumsuz da gelebilir ya da hiç cevap gelmeyebilir de. Eğer idare bu süre içerisinde bir cevap vermezse, 60 günden sonra süre kaldığı yerden işlemeye başlar. Bu süre içerisinde de bir iptal davası açılması gerekir. Biz iptal dilekçemizin taslak aşamasını yerine getirdik ve süreyi beklemekteyiz. Temiz Keşan Derneği olarak, bu davamızı açacağız ve bunu ilan ediyoruz. Bu süre içerisinde de daha fazla zaman kaybetmeyi düşünmüyoruz. Ama şöyle bir çağrıda bulunuyoruz. Öncelikle Belediye Başkanlığımızdan, ardından sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve itiraz dilekçesi veren tüm vatandaşlarımızı davaya dahil olmaya gönülden talep ediyoruz ve rica ediyoruz. Ne kadar güçlü ve Keşan halkı olarak birlikte hareket edebilirsek, o kadar başarılı bir sonuç alacağımıza inanıyoruz. Bu konuda kamuoyunda sadece bir tartışma var. Ancak süre hızlı bir şekilde ilerliyor. Bu nedenle açılması gereken davalar var ve bunu başlatacağımızı söylüyoruz. Herkesi bekliyoruz. Bu bizim borcumuz ve bu topraklar buranın. Bu toprakları bulduğumuz gibi gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Bu nedenle herkesi yanımızdan olmaya davet ediyoruz.”

 

 

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ