ÜNLÜ SANATÇI HALUK LEVENT KONSER VERDİ
Keşan Kent Konseyi ve Saros Gönüllüleri Platformu tarafından, bugün Keşan’da “Saros’a Adalet İçin Saros’uma Dokunma” mitingi düzenlendi.
Saat 11.00’de Sarıkız Konakları Merkez Kent Konutları arasındaki alanda toplanan kortej, saat 12.00’de Anafartalar Caddesi’nden Alparslan Türkeş Meydanı ve devamında İsmet İnönü Caddesi’nden Cumhuriyet Meydanı’na, ellerinde dövizlerle ‘Saros’uma Dokunma’, ‘Saros’a Adalet İstiyoruz’, ‘Halk, Saros diyor; BOTAŞ, son hız talan ediyor’ gibi sloganlar atarak yürüdü.
https://www.facebook.com/selim.sen.188/videos/795312104680985
Cumhuriyet Meydanı’ndaki miting saat 13.00’te, Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz’ün konuşmasıyla başladı.
Karagöz konuşmasında, şunları ifade etti:
“Patlatmalı kömür ocağı, taş ocakları ve halkın olan kumsalların kiraya verilmesiyle, Keşan kuşatma altındadır. Şimdi de Saros Körfezi’ne FSRU Liman ve Boru Hattı Projesi inşaatı yapılmak isteniyor. 2018 yılında Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Saros Körfezi’ne projenin yapılacağı açıklandı. Yapılan duyurudan 1 ay önce Keşan’a Katar’dan bir heyet gelerek, Edirne’de ve Saros’ta sahillerinde dolaşılmıştı. Saros Körfezi dünyanın en güzel ve en özel yerlerinden biridir. Saros, mavisiyle, berrak suyuyla, altın kumuyla ve kıyılarındaki yeşiliyle yeryüzünün cennet parçasıdır. Katar gazı, Avrupa pazarına pompalanacak ve pazarlanacak diye, feda edilemeyecek bir değere ve güzelliğe sahiptir Saros.” dedi.
https://www.facebook.com/selim.sen.188/videos/345077300445637
“BU CENNET BÖLGEYİ CEHENNEME ÇEVİRMEYİN DEDİK”
Hasan Karagöz, sözlerine şöyle devam etti: “Projenin hayata geçirilmemesi için 45 bin ıslak imza toplandı. Bu cennet bölgeyi cehenneme çevirmeyin dedik ama duyuramadık. 3 yıldır FSRU Liman ve Boru Hattı Projesi’nin bölgeye yapılmasını söyleyen kişiye rastlamadık. Buna rağmen sesimiz duyulmadı. Bugünkü kalabalık, sağır kulakları açmış ve kör gözleri parlatmıştır. Halkın gerçeğini görmüşlerdir. Umarız, biz mitingi sonlandırdığımızda yetkililer makineleri bağlar ve mahkeme kararlarını uygularlar. Eğer uygulamazlarsa, ellerinde sadece 2. ÇED kaldı. 4 Ağustos’ta Edirne İdare Mahkemesi’nde duruşmamız var. Bugün buraya gelen kitlenin 3-5 katını oraya taşıyacağız. Bu memlekette hakimler ve yargıçlar vardır dedirteceğimize inanıyorum.
Edirne İdare Mahkemesi tarafından bilirkişi heyeti oluşturuldu. 10 bilirkişiden oluşan heyet, yapılacak projenin bilime ve hukuka aykırı olduğunu belirledi. Mahkemede, 1. ÇED Olumlu kararını oy birliğiyle iptal etti. Ülkemizi ve dünyayı kavuran pandemi her yeri sarmışken, 2. ÇED sürecini başlattılar. On binlerce itiraz dilekçesini CİMER, Çevre ve Şehirlilik İl Müdürlükleri ve kaymakamlıklar üzerinden gönderildi ama dikkate alınmadık. Ortaya 2 tane ÇED çıktı ve hangisine göre süreci devam ettirdikleri belli değil. 1. ÇED Olumlu kararını, mahkeme ikinci kez iptal etti ve 2.ÇED’e göre, projenin yapıldığı ifade ediliyor. Saros’ta talana devam ediyorlar. Mahkeme kararının uygulanmasını bekliyoruz. Saros’tan BOTAŞ’ın elini çekmesini istiyoruz. Saros’a adalet istiyoruz.”
Konuşmanın ardından yerel müzik grupları ve ünlü sanatçı doğasever Haluk Levent sahne aldı.
https://www.facebook.com/selim.sen.188/videos/531838364609344
LEVENT: “YOK OLAN DENİZ DEĞİL; KEŞAN VE SAROS’TUR”
Levent duygu ve düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Çevre mücadelesi, sadece yeşil anlayış mücadelesi değil; anlayış mücadelesidir. Komşularınızı alın gelin ya da etkilemeye çalışın. Onlara yok olanın denizin değil; bizim, Keşan’ın ve Saros’un yok olduğunu hissettirin. Çocuklarının gelecek süreçte, buralarda güzellik göremeyeceğini hissettirin. Halk hareketi olmadan buraları nasıl kurtaracağız? Halk hareketiyle,