Reklam
Reklam

UZ. OP. DR. İLKAN YÜKSEL’DEN SÜNNETLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER

UZ. OP. DR. İLKAN YÜKSEL’DEN SÜNNETLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER
  • 20.01.2020
Reklam

Özel Keşan Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. İlkan Yüksel, sünnet, sünnetin yapımı ve ailelerin sünnet konusunda bilmesi gerekenlerle ilgili bilgilendirmede bulundu.

Uzman Op. Dr. İlkan Yüksel’in sünnetle ilgili sık sorulan soruları şöyle yanıtladı:

Sünnet nedir?

Erkeklerde penisin ucunu çevreleyen derinin alınmasına sünnet denir.

Sünnet nasıl yapılmalıdır?

Sünnet steril şartlarda uygun anesteziyle yapılan yaklaşık 10-15 dakika süren cerrahi bir işlemdir. Sünnetin sonrasında ortaya çıkacak enfeksiyon risklerine karşı mutlaka steril olarak yapılması gerekmektedir.

Sünnet için en uygun yaş sizce hangisidir?

Sünnet için 2 yaş öncesi veya 5-6 yaştan sonrası önerilmektedir. 2-6 yaş arası çocuklarda cinsel kimliğin geliştiği dönem olduğu için bu yaşta bu bölgeye girişim önerilmez. Ancak mutlaka sünnet olmasını gerektiren bir durum varsa o zaman genel anestezi altında sünnet önerilmektedir.

Erken dönemde sünnet önermediğiniz hastalar var mı?

Evet. Sünnet öncesi mutlaka çocukları muayeneye çağırıyoruz. Çünkü sünnetle birlikte ameliyat edilmesi gereken veya sünnetin 1 yaşına kadar ertelenmesi gereken hidrosel (su kesesi), hipospadias (peygamber sünneti), fıtık gibi hastalıklar mevcut olabilir.

Peki sünnet esnasında uygulanacak anestezi şekli için bilgi verebilir misiniz?

Yenidoğandan itibaren 6 aya kadar çocuklarda rahatlıkla lokal anesteziyle sünnet uygulanabilmektedir. Sonraki dönemde ise çocuğun yaşına ve iletişim durumuna göre sedasyon veya lokal anesteziyle sünnet yapılabilmektedir.

Ailelerin merak ettiği sorulardan biri ne kadar sürede iyileşmenin tamamlandığı. Bu konuda bilgi verir misiniz?

Sünnet işlemi sonrası yaklaşık 2-3 saatlik gözlem süresinden sonra çocuk evine gönderilmektedir. Özelikle ilk gün travma sebebiyle oluşabilecek kanamalara karşı dikkat edilmelidir. Yaklaşık 1 haftada tamamen iyileşme sağlanmaktadır.

Peki sünnette ne gibi riskler mevcuttur?

Sünnet sonrasında en çok karşılaştığımız durum kanama. Özellikle erken dönemde meydana gelen travmaların da tetiklediği kanamalar gözlenebilmektedir. Bunun haricinde daha nadiren enfeksiyon da gözlenebilmektedir. Steril olarak yapılmayan sünnetler sonrasında enfeksiyon riski artmaktadır ve bunun yanında hepatit gibi hastalıklar dahi gözlenebilmektedir. Bunun dışında ehil olmayan kişiler tarafından yapılan sünnetlerde sünnet derisinin fazla ya da az kesilmesi, penis başının yaralanması, şekil bozuklukları, kistler, his kaybı gibi komplikasyonlar gözlenmektedir.

Son olarak ailelere söylemek istediğiniz şeyler var mı?

Sünnet uzman hekimler tarafından steril şartlarda uygun yaş aralıklarındaki çocuklara uygulanması gereken cerrahi bir işlemdir. Ailelerin bu konuya dikkat etmesi çok önemlidir.

 

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ