Reklam
Reklam

VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN SİVRİSİNEK VE KARASİNEK AÇIKLAMASI

VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN SİVRİSİNEK VE KARASİNEK AÇIKLAMASI
  • 02.07.2019
Reklam

Keşan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nden 2 Temmuz 2019 Salı günü yapılan açıklamada vektör mücadelesi ile ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verildi ve son dönemde bu anlamdaki sıkıntıların nedenleri anlatıldı.

Vektör mücadelesinde (sivrisinek ve karasinek) üreme hızları dikkate alındığında larva mücadelesi yapmanın daha önemli hale geldiği belirtilen açıklamada; şunlar kaydedildi: “Veteriner İşleri Müdürlüğü vektör mücadelesi ekiplerimizle; Keşan, Erikli ve Yayla sahillerinde vektör mücadelesi yaparken 5 km.’lik bir daire çizerek, 12 ay boyunca açık alanlarda 20 günlük periyotlarla üreme alanlarında motorlu, motorsuz sırt pompaları ile larva ve ergin mücadelesi yapıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü’nün onayladığı, Sağlık Bakanlığımızdan ruhsatlandırılmış; biyolojik larvasitler ile hedef dışı canlılara zarar vermeden larva mücadelesi yapıyoruz. Sivrisinek; her yumurtlamada 200-400 arası yumurtayı 12 gün arayla bırakmaktadır. 12 günün sonunda uçmaktadır. Sivrisinek için en uygun üreme alanları durgun ve kirli sular, bataklık, göller, süs havuzları, atık araç lastikleri vb. her türlü su birikintisi olan alanlarda kısa sürede ürer ve uçarlar. Karasinek de; 3-4 gün içerisinde 200-300 adet yumurta bırakmaktadır. Organik atıkların yoğun olduğu çöplük alanları, çöp konteynerleri, hayvan gübreleri, fosseptik ve fosseptiklerin atıldığı alanlar en uygun üreme alanlarıdır ve 24 saat içerisinde larvadan çıkarak uçmaya hazır hale gelmektedir. Çöp konteynerlerinin sürekli kapalı tutulması, çöplerin ağzı bağlı bir şekilde atılması gerekliliği unutulmamalıdır. Çöp konteynerlerinin etrafına çöp bırakılmamalı, konteynerler dolu olduğunda Alo 153 aranarak çöplerin alınması için talepte bulunulmalıdır.”

Keşan merkez, Paşayiğit ve İzzetiye mahallelerinde çok miktarda bulunan hayvan ahırlarında 20 günlük periyotlarla karasinek mücadelesinin aralıksız olarak devam etiğine işaret edilen açıklama şöyle devam etti: “Araç üstü ilaçlama uçkun mücadelesinde kullanılmaktadır. Haziranın ortasından itibaren hava şartları uygun olduğu sürece yani yağışsız ve rüzgarın az olduğu zamanlarda araç üstü ilaçlama uygulaması yapıyoruz. Uygulamanın faydalı olabilmesi için sabah 05.00-09.00 ile akşam 20.00-23.00 saatleri arasında yapılmalıdır. Çünkü araç üstü ilaçlama ile kullanılan biyosidal ürünün etkili olabilmesi için bir müddet mikro tanecik olarak havada asılı kalması gerekir. Rüzgar hızı bu yüzden önemlidir. Siz sevgili vatandaşlarımızdan ricamız rüzgarlı ve yağışlı havalarda bizden araç üstü ilaçlama yapmamızı istememeniz. Son günlerde Erikli ve Yayla sahillerinden karasinek yönünden gelen yoğun şikayetler incelendiğinde; şiddetli rüzgarlar (25 km/sa.) ve yağışlar dikkate alınmış, Erikli ve Yayla sahillerinde 28.06.2019 Cuma günü saat 05.30’dan saat 10.00’a kadar araç üstü ilaçlama, saat 14.00’a kadar da çöp konteynerlerine karasinek uygulaması yapılmıştır. Ancak saat 18.00-19.00 arası yağan sağanak yağış bütün emeklerimizi boşa çıkarmıştır. Bu durum bizim mücadelemizi olumsuz etkilemiştir. Gerçekleştirdiğimiz periyotların çoğu sağanak yağışlarla yıkanıp gitmiş, yaptığımız uygulama etkisiz hale gelmiştir. Periyotlarımız sıfırlanmıştır. İşte bu yüzden geçen yıllara göre uçkun yüzdesi bu yıl daha yüksektir. 1 Temmuz 2019 Pazartesi günü Erikli-Yayla sahilleri arasında bulunan çöp toplama alanına 10 Ton karasinek larvasit, 350 TL de uçkun ilaçlama uygulaması yapılmıştır. Ardından Mecidiye Sahili’ndeki çöp konteynerleri ilaçlanmıştır. 2 Temmuz 2019 Salı günü saat 05.30 itibariyle de Erikli Sahili’nde araç üstü ilaçlama faaliyetimiz başlamış ve çalışmalar gün içinde Erikli Sahili’ndeki çöp konteynerlerinin ilaçlanmasıyla devam etmiştir. Ekiplerimiz ilaçlama çalışmalarına aralıksız devam etmektedir. Rüzgar hızı uygun olduğunda ilaçlama arabası sokaklarda ilaçlamaya devam edecektir.”

Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün 2019 yılında 92 adet vektör şikayetine müdahale ettiği belirtilen açıklama şöyle tamamlandı: “21 adet ücretli ilaçlama yapıldı. Müdürlüğümüz şahıs mülkiyeti olan ev, bodrum, bahçe, site gibi toplu konut alanları ücreti karşılığında ilaçlanmaktadır. Şayet şikayetler ortak alanlar, park gibi yerlerden olursa ücret talep edilmeden müdahale edilmektedir.”

 

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ