“YAĞIŞLARININ OLMAMASI ÜRETİCİYİ ZORA SOKTU”
- Dönem Edirne Milletvekili Şadan Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, tarımdaki kuraklığa dikkat çekti.
“GIDA VE SU SAVAŞLARI ÇIKACAĞI KONUSUNDA UZMANLAR UYARIYOR”
Ülkemizde ve dünyada küresel ısınmadan kaynaklı tarımda kuraklık nedeniyle temel gıda maddelerinde üretimde azalmalar meydana geleceğine işaret eden Şimşek, “Bunun sonucunda halkımızın temel gıda maddelerine erişimi zorlaşacaktır. Gerekli önlemler alınmaz ise yakın gelecekte 10- 15 yıl içerisinde gıda ve su savaşlarının çıkacağı konusunda uzmanlar tarafından dile getirilmektedir.” dedi.
“YAĞIŞLARININ OLMAMASI ÜRETİCİYİ ZORA SOKTU”
Rusya ve Ukranya arasında devam eden savaşın başta tahıl olmak üzere gıda da sıkıntıları önümüzdeki yıllarda daha derin hissedileceğinin altını çizen Şadan Şimşek, şunları kaydetti: “Ülkeler kendilerine yetecek miktarda temel gıdaları stoklamaya, başka ülkelere satışını yasaklamaya başladılar. İleride yaşanacak bir gıda krizi için önlem almaktadırlar. İhtiyaç duydukları dışarıdan aldıkları gıdaların üretimi için çiftçilerine destek vermeye başladılar.
Bölgemizde ve ülkemizde kışlık ürünlerin ekimine başlanılmıştır. Özellikle bölgemizde kanola ekimi yapılmış, ekim yapılan yerlerde uzun süredir yağışların olmaması nedeniyle üreticilerimizi zor duruma sokmuştur. Bir an önce yağışların düşmesi için dua edilmektedir. Üreticimiz bir taraftan her gün artan tarımsal girdi fiyatları ile boğuşurken, bin bir güçlükle ektiği ürününü yağışın olmaması, kuraklık nedeniyle tekrardan ekmek zorunda kalmaktadır. Zorda olan üreticimizi daha çok çıkmaza soktu. Üretmeyi sağlamalıyız.”
“DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULMAK İÇİN ÜRETELİM”
Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere; Valilikler, Ziraat Odaları, Ziraat Mühendisleri Odası, Çiftçi Kuruluşları ile birlikte tarım ve hayvancılıkta alınacak önlemleri konuşarak gerekli politikaların oluşturması gerektiğine de vurgu yapan Şimşek, “Bağımsız olarak Gıda Planlama Geliştirme Bakanlığı kurulmalıdır. Ülkemizin temel gıda maddelerinin ihtiyaçları belirlenmeli, küresel ısınmada göz önüne alınarak bölgesel ürünler gözden geçirilmelidir. Üreticimiz desteklenmeli, köylere dönüşler canlandırılmalı, özendirilmeli, teşvikler verilmelidir.
Şunu unutmamak gerekir. Kendi gıdasını üretemeyen Ülkeler hiçbir zaman bağımsız olamazlar. Zararın neresinden dönsek kardır anlayışı ile yok edilen, rantçılara peşkeş çekilen tarım ve hayvancılığımızı yeniden canlandırmak, dışa bağımlılıktan kurtulmak için üretelim. Her soruna bir çözüm üretilir. Ancak temel gıda üretilmez ise, açlığa çözüm üretilemez.” şeklinde konuştu.