YAZGAN: “EDİRNE’DEKİ KÜLTÜREL MİRASI YAŞATMAK VE KORUMAK İÇİN HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI”
CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, Edirne’deki tarihi eserlerin korunması ve bir sonraki nesillere aktarılması için yapılan çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un cevaplaması istemiyle, TBMM’ye önerge verdi.
Yazgan, “Edirne, metrekareye düşen tarihi eser sayısı bakımından Floransa’dan sonra dünyada ikinci sırada yer alıyor. Fakat söz konusu kültürel varlıkların geçmiş zamanların geleceğe mirası olarak layıkıyla korunduğu söylemek imkansız. Bu hususta başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere, merkezi ve yerel idareler, milletvekilleri, siyasi partiler, üniversitemiz, sivil toplum kuruluşları ve geniş toplum kesimlerinin ortak mücadelesiyle ancak bir yol kat edebiliriz. Seksen sekiz yıllık payitahtlık yapmış bu kadim şehri korumak için biz elimizden geleni yapmaya hazırız. Bu noktada tüm kamu kurumlarını, siyasileri ve sivil toplumu, el ele bu güzide turizm şehrinin geleceği için birlik olmaya davet ediyorum. Edirne’deki kültürel mirası yaşatmak ve korumak için herkes elini taşın altına koymalı.” dedi.
“TARİHİ ESER BİNALARIMIZ ÇÜRÜMEYE TERK EDİLMEKTE”
CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan önergesinde, “Edirne ilimiz 1361 yılında fethedildikten sonra seksen sekiz yıl boyunca Osmanlı Devleti’nin başkenti olmuştur. Bu sebeple Edirne, camileri, çarşıları, köprüleri ve tarihi evleriyle sayısız kültürel varlığa ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle il genelinde Osmanlı Döneminden kalma çok sayıda konak bulunmaktadır. Söz konusu tarihi eser binaların bir kısmı bakımsızlık içinde beklemekte ve çürümeye terk edilmektedir.
Anayasa’nın 63. Maddesi ile tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasında devlet görevlendirilmiştir.” dedi.
Milletvekili Yazgan, Bakan Ersoy’dan şu soruları cevaplamasını istedi:
“- Önergenin verildiği tarih itibarıyla, Edirne ilinde koruma altına alınmış kaç tarihi eser niteliğinde bina mevcuttur?
– Önergenin verildiği tarih itibarıyla, Edirne Valiliği, Edirne İl Özel İdaresi veya Edirne Valiliği’ne bağlı vakıflar tarafından satın alınan tarihi eser binaların sayısı kaçtır? Bu binalar şu an hangi faaliyetler için kullanılmaktadır?
– Edirne genelinde restorasyonu yapılan tarihi eser binaların sayısı kaçtır? Bu binalar şu an hangi faaliyetler için kullanılmaktadır?
– Edirne ili için, 2018 yılından bugüne tarihi eser yapıların bakım, onarım ve restorasyon işlemleri için ayrılan bütçe ne kadardır?
– Edirne ilinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, kültür varlıklarını koruma amacıyla ne gibi faaliyetlerde bulunmaktadır?”