Reklam
Reklam

YILDIRIM: “HEM İNSANİ AÇIDAN HEM SAĞLIK AÇISINDAN HEM DE EKONOMİK AÇIDAN İNANILMAZ YARARLI BİR GERİ DÖNÜŞÜM”

YILDIRIM: “HEM İNSANİ AÇIDAN HEM SAĞLIK AÇISINDAN HEM DE EKONOMİK AÇIDAN İNANILMAZ YARARLI BİR GERİ DÖNÜŞÜM”
  • 17.03.2022
Reklam

Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında Edirne Valiliği, Keşan Belediye Başkanlığı ile Edirne İl Sağlık Müdürlüğü arasında imzalanan protokol ile hayata geçirilen proje, düzenlenen törende kamuoyuna tanıtılırken, törende konuşan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, “Edirne Valiliğimizin önderliğinde Belediyemiz ve İl Sağlık Müdürlüğümüz ile ortak bir çalışma yürüteceğiz. Bu kapsamda; tarihi geçen beşeri ilaçların bertarafı ile ilgili protokolümüzü imzalayarak bu hayati çevre projesini hayata geçirdik.” dedi.

Saat 11.15 sıralarında, Keşan 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi’nde başlayan törene; Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ile Başkan yardımcıları Nuran Uslu ve Ali Ünal, Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. İshak Yıldırım, Keşan İlçe Sağlık Müdürü Hakan Çetin katıldı.

HELVACIOĞLU: “EVLERİNİZDE KULLANMADIĞINIZ İLAÇLARI ÇÖPE ATMAK YERİNE AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNE BIRAKARAK BU TEHLİKEYİ ÖNLEYEBİLİRİZ”

Törende proje ile ilgili bilgi veren Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Belediyesi olarak çevre sorunlarıyla dört koldan mücadele ettiklerinin altını çizerek, “Çevre sorunlarına yönelik kalıcı çözümler üretmek için yoğun bir mesai harcıyoruz. Bugün yine; hayati öneme sahip önemli bir uygulamayı daha Keşan’ımızda hayata geçirmek üzere bir aradayız. Biliyorsunuz ki; küresel ısınma ve çevre kirliliği dünyamızı ciddi şekilde tehdit ediyor. Toprağımızı ve suyumuzu kirleten, dolayısıyla halkımızın ve özellikle çocuklarımızın sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden birisi de atık ilaçlar. Tam da bu noktada; Edirne Valiliğimiz, Kaymakamlığımız, Belediyemiz, İl ve İlçe Sağlık Müdürlüklerimiz ile birlikte atık ilaçların çöp olmadığı bilincini oluşturmak amacıyla önemli bir uygulamayı daha bugün Keşan’ımızda ilk defa uygulamaya başlıyoruz. Başlattığımız bu uygulama ile, ilaçların evsel atıklardan ayrıştırılmasını, bilinçsizce dökülen atık ilaçların tekrar suya, havaya ve toprağa geçerek vatandaşlarımıza ulaşmasını engellemeyi amaçlıyoruz. Atık ilaçlar çöp değildir. Bu konuda farkındalık ve bilinç oluşturmak bizim en önemli görevimizdir. Bu bağlamda, sıfır atık yönetmeliği kapsamında, atık ilaçların toplanması ve imha edilmesi ile ilgili olarak, Edirne Valiliğimizin önderliğinde Belediyemiz ve İl Sağlık Müdürlüğümüz ile ortak bir çalışma yürüteceğiz. Bu kapsamda; tarihi geçen beşeri ilaçların bertarafı ile ilgili protokolümüzü imzalayarak bu hayati çevre projesini hayata geçirdik. Protokol kapsamında; Belediyemiz tarafından ilçemizde bulunan aile sağlığı merkezlerine toplam 10 adet atık ilaç toplama kutusunun dağıtımını yaparak yine Keşan’ımızda bir ilki gerçekleştirdik. İmzalanan bu protokol civar belediyelerimize de öncü ve örnek bir çalışmadır. Evlerinizde kullanmadığınız ilaçları çöpe atmak yerine aile sağlığı merkezlerine bırakarak bu tehlikeyi önleyebiliriz. Doğamızı korumak adına atık ilaçlarınızı belirlemiş olduğumuz noktalara teslim edebilirsiniz. Doğanın, çevrenin ve insan sağlığının korunmasına hep birlikte katkı sağlayacağız. Keşan’ımızda ilk defa uygulanacak olan bu hayati çevre projesinde emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

 

YILDIRIM: “HEM İNSANİ AÇIDAN HEM SAĞLIK AÇISINDAN HEM DE EKONOMİK AÇIDAN İNANILMAZ YARARLI BİR GERİ DÖNÜŞÜM”

Daha sonra söz alan İshak Yıldırım, Sağlık Bakanlığı olarak akılcı ilaç kullanımı ile ilgili 10 yılı aşkın bir süredir çalışma yaptıklarını kaydederek, “Hastalarımızı tedavi ederken elbette ilaç kullanıyoruz ama çok ilaç değil, az ve doğru ilaçla hasta tedavi etmeye çalışıyoruz. Bu bizim  ve insanlarımızın sağlığı ve şifası için de çok önemli. Dolayısıyla sloganımız belli; çok ilaç değil doğru ilaç kullanalım. Dolayısıyla hepimizin evinde zamanında fazlasıyla aldığımız ama kullanmadığınız ya da az kullandığımız ilaçlarımız mevcut. Hiçbir ilaç aslında bir çöp ya da evde bekletilecek bir malzeme değil. Eğer tedavimiz için uygunsa hekim verdiyse kullanacağız. Eğer kalıyorsa da o ilaçların bertaraf edilmesi lazım. İşte bu noktada gerçekten çok değerli bir proje uygulandı. Sayın Valimizin himayelerinde, Sayın Kaymakamımızın, Belediye Başkanımızın büyük destekleri ve çabalarıyla protokoller hazırladık. Artık atık ilaç toplama kutularımız var. Bu kutular aile sağlığı merkezlerimizde bulunacak. Vatandaşlarımız evlerinde son kullanma tarihi geçmiş, kullanmadıkları ilaçları bu kutulara atacaklar. Bu kutular asla bir çöp kutusu değil. Bu kutulardan alınan ilaçlar, belediyemiz tarafından bertaraf edilmesi sağlanacak. Doğaya ve insana zarar vermeyecek şekilde ortadan kaldırılacak ve geri dönüşüme kazandırılacak. Hem insani açıdan, hem sağlık açısından, hem de ekonomik açıdan inanılmaz yararlı bir geri dönüşüm. Öncelikle bu projeyi yapabildiğimiz için burada bir paydaş olabildiğimiz için şeref duyduğumuzu söylemek istiyorum. Tüm vatandaşlarımızı, son kullanım tarihi geçmiş ya da kullanmadıkları ilaçları, aile sağlığı merkezlerimizdeki atık ilaç toplama kutularına getirmelerini rica ediyorum.” diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri, kullanılmayan ilaçları kutuya atarak projeyi başlattı.

 

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ