YÖREX’TE TRAKYA STANDI İLGİ ODAĞI OLDU
“Sizin Oraların Nesi Meşhur” sloganıyla Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin desteği ile Türkiye’nin yöresel ürünlerinin tanıtıldığı Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX, 10’uncu kez 23 Ekim 2019 tarihinde kapılarını açtı. 81 ilin katıldığı YÖREX, açılışının 5 günde rekora imza atarak, 276 bin ziyaretçiyi ağırladı.
Antalya ANFAŞ Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuarın açılışına; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek, Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan katıldı.
Keşan Ticaret ve Sanayi Odası adına YÖREX’te ayrıca, Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Meclis Başkan Yardımcısı Cahit Mercan, Yönetim Kurulu üyesi Selçuk Ataklı, Kadın ve Genç Girişimciler, Genel Sekreter Erdem Başak, Keşan Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz, İpsala Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Girgin ve oda üyeleri de yer aldı.
Bu yıl 10’uncu kez düzenlenen YÖREX Fuarı için “Türkiye’nin yüz akı” tanımlamasını yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bu topraklardan çıkan ürünlerin değerini, önce biz bilmezsek, dış pazarlara hiç anlatamayız. Dünyada çok az coğrafyaya nasip olan bir ürün çeşitliliğine sahibiz. Son dönemde yaşanan ekonomik çalkantıdan kurtulmanın çözümü de Bu ülkenin topraklarında yatıyor.” dedi.
23-27 Ekim 2019 tarihleri arasında yapılan fuara; Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ oda ve borsalarını temsilen katılan firmaların yanı sıra Hamzadere Bölgesini de Keşan TSO, İpsala TB ve Keşan TB temsil ederek, Keşan TSO Üyeleri Gurme Bakliyat firma sahipleri Zümrüt ve Nesrin Atlı Türkiye’nin ilk ve tek tescilli pirinci olan İpsala Pirinci, Güven Kasap Firma sahibi Yusuf Cemil Çakıcı da Tescilli Keşan Satır Etimizi stant açarak fuara katılan binlerce ziyaretçiye tanıttı.
5 gün süren fuar süresince Trakya standı önemli misafirler ağırladı. Açılış günü Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, farklı illerden TSO ve Borsa başkanları standı ziyaret etti.
Keşan TSO, Keşan TB ve İpsala TB’nin bölge tanıtımı adına katıldığı ve Trakya Kalkınma Ajansı’nın koordinasyonunda gerçekleştirilen fuar organizasyonunda Keşan Satır Et, İpsala Pirinci, Peynir Helvası, Meriç Yer Fıstığı, Edirne Tava Ciğeri, Badem Ezmesi, Hardaliye, Malkara Eski Kaşarı, Kırklareli Peynirleri ile Trakya Bölgesi’ne özgü tescilli ve yöresel tatlar yer aldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve protokol üyeleri tarafından tam not aldı. Katılımcılardan büyük ilgi gören Trakya standında zaman zaman ziyaretçilere yöresel ürünlerin tadımı yaptırılıp ürünler hakkında bilgi verilirken Trakya firmaları yeni iş bağlantıları kurma fırsatı da yakaladı.
Fuar etkinlikleri kapsamında TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun himayelerinde oda borsalar istişare toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda oda borsaların temsilcileri tarafından karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri dile getirilerek karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.
Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, fuar ile ilgili yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti: “Bölgesel kalkınmanın anahtarlarından biridir. Yöresel ürünlerden ve onları markalaştırmaktan geçiyor. Ülkemizin dört bir yanında dünyaya tanıtılması gereken çok önemli değerlerimiz var. Zenginliğimiz, kültürümüz ve geleneklerimiz yöresel ürünlerin markalaşması ile geleceğe taşınacak. Hamzadere bölgemiz de hepimizin bildiği gibi birçok geleneksel ve yöresel ürünlerimiz mevcut.
Yöresel ürünlere sahip çıkmak bölgemizin zenginleşmesi demektir. Oda ve borsalarımız olarak bölgemize ait olan ‘İpsala Pirinci’ ve ‘Keşan Satır Eti’ coğrafi işaretli ürünlerimizi layığı ile tanıttığımıza inanarak bölgemizin zenginleşmesi için tüm paydaşlarımızla üzerimize düşen sorumluluklarla birlik ve beraberlik içinde çalışıp bölgemize yeni coğrafi işaretli ürünler kazandıracağız.
Bölge üreticimize getirisinin büyük olacağını düşünerek tüm bu değerlerimizi koruma altına almamız ve ekonomik gelir elde edecek şekilde dünya pazarlarına sunmamız gerek.”